RFSL Ungdom Öst anordnar ett till av sina uppskattade transläger kring årsskiftet. Nu behöver de dig som vill arbeta ideellt som ledare på lägret. Läs annonsen nedan och kontakta translagret@gmail.com om du känner dig peppad. Din insats behövs!

Transläger Annons

I samband med Stockholm Pride i augusti lanserade vi vår nya affisch, ”Kort om transhistoria i Sverige”, tecknad av Elias Ericson. Nu går det äntligen att beställa affischen i vår webshop! Affischen finns i två olika format: en stor A1-affisch i limiterad upplaga på 50 exemplar, och en A2-affisch med vår logo längst ned snyggt tryckt i transflaggans färger.

Elias serie publicerades ursprungligen i den feministiska tidskriften Bang nummer 2/2014, och är en parafras på en klassisk serie från 70-talet som visade den feministiska kampen dittills. ”Kort om transhistoria i Sverige” berättar om transkampen i Sverige från 70-talet fram till idag och blickar visionärt framåt med önskningar om en human transvård och att Laverne Cox blir drottning över hela jorden!

Beställ din affisch här redan idag! 

Inför valet på söndag driver RFSL en hemsida som bevakar hbtq-frågor i valet och hur de olika partierna står i viktiga frågor. På sidan finns också en valblogg som Transformering.se idag skrivit ett gästinlägg till. Vi har valt att fokusera på det som kanske är den viktigaste transpolitiska frågan just nu, nämligen avskaffandet av 18-årskravet för byte av juridiskt kön. 

Fastställelse av rätt juridiskt kön – det vill säga det juridiska kön som stämmer överens med ens könsidentitet – är numera enbart en ”pappersprodukt”. Förra året avskaffades efter många års kamp det steriliseringskrav som tidigare hängde ihop med juridisk fastställelse. Vi upplever att många som invänt mot ett avskaffande av 18-årskravet utgått från rena felaktigheter. Särskilt syftar vi då på att det skulle handla om att värna unga personer från irreversibla kroppsliga ingrepp. Juridiskt könsbyte är inte längre förknippat med några ingrepp i kroppen över huvud taget. Det handlar om att ändra i register, att få nytt personnummer, rätt bokstav i sitt pass. 

I Sverige får personer som är mellan 12 och 18 år, förutsatt att man har tillstånd från vårdnadshavare och att den unga själv anses vara mogen att fatta ett sådant beslut, själva välja namn. Det innebär att man från 12 års ålder kan välja så kallade könskonträra namn. Både möjligheten att välja namn själv och byta juridiskt kön är livsavgörande för många unga transpersoner, och vi ser inga giltiga anledningar till att en ung person kan anses vara mogen att ändra det ena men inte det andra. 

Detta är några av de argument vi framför i vårt blogginlägg, som du kan läsa i sin helhet här.

Förresten, glöm inte att rösta på söndag om du kan! På hbtq-valsidan finns en massa info om vad de olika partierna tycker i hbtq-frågor. Lägg en röst mot rasism och för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, oavsett kön, sexualitet, ursprung eller hudfärg!

 

Under våren och sommaren har Transformering.se och RFSL hjälpt Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet att ta fram en enkät om hälsa och livsvillkor för transpersoner och personer med transerfarenhet. Nu finns enkäten ute på nätet: halsaforalla.kisurvey.se

Vi kan inte understryka tillräckligt mycket hur viktigt det är att så många som möjligt som definierar eller tidigare har definierat sig som transpersoner eller har transerfarenhet svarar på enkäten.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta reda på hur hbt-personer i Sverige mår. Tidigare i våras publicerade myndigheten resultat om bi- och homosexuellas hälsa: folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2014/januari/god-halsa-bland-homo-och-bisexuella

Enkäten om hälsa och livsvillkor för transpersoner kommer att bli till en liknande rapport, och resultaten kommer att användas för att visa Sveriges politiker vad som behöver göras för att transpersoner och personer med transerfarenhet ska må så bra som möjligt. Ju fler som svarar på enkäten, desto bättre – ju fler vi visar att vi är, desto starkare hörs våra erfarenheter och våra behov.

Enkäten innehåller frågor om könskorrigerande vård, men en behöver inte ha genomgått könskorrigering eller vilja ändra på sin kropp för att svara på enkäten. För att svara på enkäten ska en bo i Sverige och ha fyllt 15 år. Självklart är en anonym när en svarar.

Hjälp oss gärna att få en så heltäckande bild som möjligt av transpersoners hälsa och livsvillkor genom att svara på enkäten om du är/har varit transperson eller har transerfarenhet och genom att sprida enkäten till så många som möjligt. Glöm inte att ta hand om varandra och inte outa någon i samband med att den sprids
(pinga till exempel inte personer på Facebook, utan skicka mejl eller dela länken till enkäten i en statusuppdatering om du vill).

Tack för hjälpen!

Aleksa Lundberg – som Transbloggen skrev om i våras då hon fixade en trans*månad på ABF i Stockholm och satte upp "Ett uppror! – The Transgender Version" – fick i samband med Stockholm Pride i början av augusti RFSL Stockholms regnbågspris. Motiveringen löd:

 "för hennes engagemang kring frågan om ersättning för tvångssteriliserande av transpersoner, och de flertal sätt som hon kritiserat cisnormen på under det gångna året, genom exempelvis debattartiklar och teateruppsättningar."

Nu på lördag, den 6 september, är det premiär för RFSL:s första podd, "Hela Sverige i trans". Den är gjord av Aleksa Lundberg och Fredrik Arsaeus Nauckhoff. I första avsnittet är RFSL Ungdoms ordförande Gisela Janis och Transformering.ses ena redaktör Hanna Hannes Hård med som gäster. Vi pratar bland annat om psykisk ohälsa, brottsofferstatistik, fördelar med att vara transperson och varför vi på RFSL Ungdom inte tycker att en ska rösta på SD om en vill #röstarätt (du har väl inte missat RFSL Ungdoms valkampanj, som vi gjort tillsammans med RFSL? Du hittar vår #röstarätt-kampanj här!).

Podden finns på RFSL:s hemsida, rfsl.se, från och med lördag. Podden kommer också att synas i sociala medier med hashtaggen #transsverige

Nu tar vi som jobbar på Transformering.se sommarlov och vilar upp oss några veckor efter Stockholm Pride. Vi kommer tillbaka igen i mitten av augusti.

Vi hoppas att alla ni våra kära besökare får en fortsatt härlig sommar full av fina stunder, äventyr och härliga sommarkvällar! Under tiden vi har semester kan vi inte svara på transmejlen. Har du någon fråga, behöver du stöd eller vill du ha kontakt med oss av någon annan anledning så börjar vi svara på mejlen igen den 20 augusti.

På Transformering.se har vi samlat mycket information om att vara ung och trans. Kanske finns svaret på din fråga här på sajten? Om du surfar runt här kommer du bland annat att hitta information om könsutredningar och kontaktuppgifter till teamen, såväl som texter om sex och relationer för dig som är ung och trans eller står nära någon som är det, här finns berättelser om att komma ut som transperson, information om dina rättigheter och mycket annat.

Vill du prata med någon, få stöd och hjälp eller svar på andra frågor? Under tiden vi är borta vill vi tipsa om dessa ställen:

Till BRIS (Barnens rätt i samhället) kan du höra av dig om du är under 18 år och vill prata med en vuxen/en BRIS-kurator. BRIS-telefonen har nummer 116 111 och har öppet alla dagar klockan 10-22 (med undantag för onsdagar klockan 13:00–16:00, då telefonen är stängd). Precis samma tider gäller för BRIS-chatten där du kan chatta med en kurator. BRIS-mejlen är öppen jämt, men det brukar dröja några dagar innan man får svar. Hos BRIS kan du vara helt anonym och det syns inte på telefonräkningen om du har ringt till BRIS. www.bris.se/

Du kan också höra av dig till BRIS om du är vuxen och närstående till en ung transperson. BRIS Vuxentelefon, nummer 077-150 50 50, har öppet måndag–tisdag klockan 13–16, onsdag–fredag klockan 9–12. www.barnperspektivet.se/

Behöver du någon att prata med kan du också vända dig till RFSL:s hbt-jour. Kontaktuppgifter och öppettider finns på http://www.rfsl.se/?p=3704

På ungdomsmottagningen på nätet, umo.se, kan du också hitta information om kroppen och sex och även fakta och berättelser om att vara transperson.

Ta hand om dig och hoppas att du får en skön sommar!

Varma hälsningar
Från oss som jobbar på
Transformering.se

Nu är det Stockholm Pride, och i samband med det lanserar Transformering.se nya affischer! Affischerna är på temat transkampshistoria och är tecknade av den fantastiska serietecknaren Elias Ericson. Elias släppte häromåret seriealbumet Åror (som vi skrivit om tidigare här på transbloggen). På uppdrag av den grymma feministiska tidsskriften Bang ritade Elias tidigare i år en serie om transkampens historia i Sverige, till nummer 2/2014, det senaste numret av tidningen. Det är den serien vi nu haft glädjen att kunna trycka upp som affisch! 

Affischen finns i två storlekar, en A2 med vår logo på, samt en större och ännu lyxigare version i A1. Under Stockholm Pride kommer en att kunna köpa affischerna på Pride Ung Park till specialpris – festivalpris, men det finns också möjlighet att vinna ett exemplar i vår tävling som börjar i parken idag! [Blogginlägget fortsätter under bilden] 

Transhistoria Affisch

Vi kommer att lotta ut ett antal stora affischer i ungdomsparken, Pride Ung Park. Det är väldigt enkelt att delta i tävlingen för den som tar sig till parken och söker upp RFSL Ungdoms tält. Efter festivalen kommer det också gå att köpa affischen via vår och RFSLs webshop, för den som inte har möjlighet att komma till ungdomsparken under veckan. 

Pride Ung Park, som öppnar idag med en storslagen invigningsfest mellan klockan 17-22, arrangeras av RFSL Ungdom i samarbete med Pride Ung och är öppen för alla under 30 år som har biljett till Stockholm Pride. Det är faktiskt första gången någonsin som alla hbtq-ungdomar får en alldeles egen park att hänga i under Stockholm Pride! Pride Ung Park ligger i anknytning till den andra Prideparken på Östermalms IP, och kommer att fyllas av nya människor att lära känna, roliga workshops, paradförberedelser, uppträdanden och schysst häng. Kom dit, träffa oss, ha kul och delta i tävlingen!

Transformering.se börjar vakna till efter sommarlovet – och nästa vecka är det dags för Stockholm Pride!

Nytt för i år är Pride Ung Park som är öppet för dig som är mellan 13 och 29 år. Precis som Pride Ung House är Pride Ung Park helt gratis och fullt av spännande samtal, möten och aktiviteter. Hela programmet för Pride Ung – både House och Park – hittar du här: prideung.se

Och här hittar du information om öppettider och tillgänglighet i Pride Ung House och Pride Ung Park: prideung.se/about

I Pride Ung Park kommer Transformering.se att vara med och hålla en fuckshop för transungdomar, alltså en workshop om sex för dig som inte är cis. För många är sex något som är härligt, för andra är det svårt. Många tycker att sex kan kännas könande på ett sätt som inte känns bra eller har svårt att veta hur en ska kunna ha sex som känns bra. Under den här workshopen diskuterar vi hur en kan prata om och ha sex så att det blir så bra och lustfyllt som möjligt.

Fuckshopen är på torsdag 31 juli klockan 15:15–16:15. Vi håller till i testningstältet i Pride Ung Park.

Under veckan kommer det också gå att lämna frågor om sex och relationer i en frågelåda som Pride Ung har. På fredag 1 augusti klockan 14:15–15:00 (lite längre om vi har tid) kommer Transformering.se att vara med och prata utifrån de frågor som kommit in. Platsen är scenen i Pride Ung Park. Man är så klart helt anonym när man lämnar frågor i frågelådan och frågorna kommer inte att läsas upp högt.

Transformering.se deltar också i några punkter i Pride House.

På måndag 28 juli klockan 16:00–16:45 ordnar vi ett panelsamtal om hbtq och npf, alltså neuropsykiatriska funktionsvariationer (till npf räknas bland annat adhd, asperger och add). Vilka sätt är bra för att bemöta unga hbtq-personer som har en neuropsykiatrisk funktionsvariation och vilka sätt är bra för att bemöta unga npf-personer som är homo, bi, trans och queer? Hur kan hbtq-organisationer jobba med tillgänglighet för npf-personer och tvärtom?

Här hittar du information om plats och tillgänglighet för programpunkten: stockholmpride.org/Join-Pride/Gor-ditt-eget-program1/RFSL-Ungdom/Hbtq-3-npf/

Direkt efter det, klockan 17:00–17:30 på måndag, kan man lyssna på ungdomars egna erfarenheter av transvården. Vi problematiserar vårdens föreställningar kring kön, hur kön framställs och hur vården bemöter unga transpersoners individuella behov. Rätten till den egna kroppen är okränkbar – men hur säkerställer vi det? Hur hänger vården ihop med juridiken och vilka utmaningar medför det? Hur ser vi till att samhället erbjuder världens bästa transvård?

Här hittar du information om plats och tillgänglighet för programpunkten: stockholmpride.org/Join-Pride/Gor-ditt-eget-program1/RFSL-Ungdom/Ungdomars-erfarenheter-av-transvarden/

På fredag 1 augusti klockan 16:00–16:45 pratar Transformering.se och HBTQkojan.se om hur unga hbtq-personer har det i Sverige i dag. 2014 finns internet, likabehandlingsplaner och DO. Förutsättningarna för unga hbtq-personer att leva öppna och stolta borde vara goda. Men hur ser det ut i verkligheten? Hur är det att vara ung och queer, transperson, bi eller homo i dag? Vad behöver unga stöd i? Hur kan vuxna hjälpa till?

Här hittar du information om plats och tillgänglighet för programpunkten: stockholmpride.org/Join-Pride/Gor-ditt-eget-program1/RFSL-Ungdom--RFSL-Stockholm/Ung-och-hbtq-pa-10-talet/

Och utöver det finns det fler intressanta punkter än vi kan tipsa om (eller gå och lyssna på själva …)! Några av dem vi ser fram emot är:
 
”Communityt och normerna” (om rasism och transfobi inom hbtq-rörelsen, måndag 28/7 klockan 15:00),
”Hur tar vi ansvar för den strukturella rasismen i våra organisationer?” (tisdag 29/7 klockan 12:00),
”SVAR PÅ TAL: Trans och könsutopi” (workshop i verbalt självförsvar, onsdag 30/7 klockan 12:00),
”Hbtq + intersex” (onsdag 30/7 klockan 14:00),
”Anhörig till transperson” (onsdag 30/7 klockan 16:00) och
”Transaktivistiska strategier – vi är många fler på internet!” (workshop om nätaktivism, fredag 1/8 klockan 13:00).

Här hittar du ett Facebookevent med alla programpunkter som RFSL Ungdom ordnar på Pride House: facebook.com/events/713489885386206/

Inträde till Pride House kostar 125 kronor per dag eller 300 kronor för hela veckan. Om man har något av Stockholm Prides festivalpass får man gå in i både Pride Park och Pride House med det.

 

Hoppas att vi ses på Stockholm Pride!

I texten används medicinska benämningar på könsorgan.

Transformering har träffat Lena Moegelin som är en av två gynekologer som arbetar på Gynekologisk hbt-mottagning på Södersjukhuset i Stockholm. Hit är man välkommen både som transkille, som transtjej och om man inte identifierar sig som kille eller tjej. Förutsättningen är att man har en slida. Antingen om man är transtjej och har genomgått underlivskirurgi eller om man är transkille eller icke-binär transperson och har slidan kvar. De allra flesta transkillar har slidan kvar, också om man har genomgått underlivskirurgi.

Varför är det viktigt att gå på undersökning?
– Det handlar ju om ens egen kropp och ens egen hälsa. Man behöver inte vara orolig när man kommer hit, vi har hbtq-kompetens och vi håller oss informerade om transfrågor för att kunna ge bra bemötande. Vi vill gärna att man ska komma hit om man är transperson och att man ska känna att man är trygg här.

Behöver man komma ut?
– När man ringer hit vet barnmorskorna som svarar direkt att man är hbtq-person eftersom det här är en mottagning som finns speciellt för hbtq-personer. Innan man gör en undersökning brukar jag fråga om man är transperson och om man har genomgått någon könskorrigerande operation och i så fall vad.

Vad kan man få hjälp med på mottagningen?
– Man kan komma hit både om man har besvär som man vill ha hjälp med och om man vill göra en gynekologisk kontroll och veta att allt är som det ska. Som gynekolog tittar jag på hur slemhinnorna i slidan ser ut. Har man livmoder eller äggstockar eller både och kan jag också känna efter hur de känns eller undersöka med ultraljud. Vi tar också sti-prover, alltså testar för sexuellt överförbara infektioner.

– Om man är transkille och inte har bytt juridiskt kön blir man kallad till cellprovtagning*, och det kan man göra här. Om man som transkille har bytt juridiskt kön och har kvar livmodertappen behöver man också ta cellprov, men då får man hålla koll på själv när det är dags eftersom man inte blir kallad om man är juridisk man. Vi gör även fertilitetsutredningar inför assisterad befruktning om man är transperson eller om ens partner är transperson. Och så får man gärna ställa frågor om sex och relationer till oss!

Gynekologisk hbt-mottagning finns på Söderjukhuset på Södermalm i Stockholm. Om man vill boka tid för undersökning kan man ringa dem på 08-616 11 44.

* Om man har en livmodertapp är det bra att regelbundet ta cellprov för att se om det finns cellförändringar på livmodertappen. Cellförändringar kan i värsta fall bli till cancer, men det brukar ta lång tid och därför tar man cellprov för att upptäcka tidigt om det finns några förändringar. Om man är juridisk kvinna och mellan 23 och 50 år gammal blir man kallad till cellprovtagning vart tredje år. Mellan 50 och 60 års ålder blir man kallad vart femte år. Om man är yngre än 23 behöver man inte ta cellprov regelbundet. Man kan själv välja vilken gynekologisk mottagning man vill gå till för att ta cellprov. Provet tas direkt på livmodertappen och brukar inte kännas.

Även för transtjejer kan det vara bra att göra regelbundna provtagningar, så kallat PSA-prov. PSA-prov gör man för att se om det finns några förändringar i prostatan. Oavsett hur ens kropp ser ut har de allra flesta personer prostatavävnad. Om man är transkille eller transperson som föddes med en slida sitter prostatavävnaden i urinröret. Om man är transtjej sitter prostatan i analen, och det är om man har prostatavävnad i analen som man kan behöva provtagning för att se att allt är som det ska. PSA-prov är ett vanligt blodprov som man kan ta vartannat år efter att man har fyllt 45. Man behöver oftast inte göra någon undersökning där en läkare känner på själva prostatan.

Den 10–13 augusti är det transläger igen! Lägret är kostnadsfritt och öppet för dig som är transidentifierad och mellan 13 och 22 år gammal. All information från RFSL Ungdoms distrikt Öst, som arrangerar sommarens transläger, finns här nedanför. Missa inte att anmäla dig senast den 30 juni om du vill åka!

(Undrar du vad transläger är och vad som kan hända där? Här kan du läsa en intervju med en av aktivisterna som arrangerade lägret förra sommaren.)

Presentation

Såhär skriver arrangörerna själva om lägret:

"Snart är det sommar och vad är bättre än att åka iväg några dagar för att lyssna på bra föreläsningar, delta i workshops, träffa nya människor, hänga i solen och för en gångs skull bara vara? Inget, gissar vi, och öppnar nu anmälningen för sommarens transläger!

Du som vill åka på lägret är transidentifierad på något vis, mellan 13-22 år gammal och medlem i RFSL Ungdom. Medlem kan du bli på plats eller här: http://www.rfslungdom.se/press/bli-medlem-50-kronor

Lägret är den 10-13 augusti och arrangeras av RFSL Ungdom Öst med bidrag från RFSL Roslagen. Lägret är kostnadsfritt och vi kommer att betala för resan till och från lägret. Vi kommer hålla till ute på Barnens Ö i lokaler som är tillgängliga för rullstol. Alla ledare är själva transidentifierade. Personer som inte har varit på de förra translägrena har förtur.

Anmälan är bindande från din sida. Du får en bekräftelse på att vi mottagit din anmälan, men det är först efter anmälningstidens slut som du får reda på om du har kommit med på lägret eller inte. Då kommer du också få mer information om lägret. Om du inte kan närvara på lägret och inte har meddelat oss 14 dagar innan eller har läkarintyg kommer du få betala 400 kr.

Är du under 18 år kommer vi att behöva målsmans tillstånd. Det kommer inte framgå av informationen vilket typ av läger det är - bara att det är ett läger som RFSL Ungdom Öst arrangerar. Godkännandet från målsman som ska skickas in till oss får du i samma mail som bekräftelsen på att du kommer att få delta på lägret.

Sista anmälningsdag är den 30 juni.
För frågor, maila oss på: translagret@gmail.com
Anmälan görs via länk: https://docs.google.com/forms/d/1Bybsd0qY8pm0zckiXWZ6Wlt7fnkJRjmggvK_RdK65N0/edit

Hoppas att vi ses i sommar!!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Soon it's summer and what could be better than to go away for a few days to listen to lectures, participate in workshops, meet new people, chill in the sun and for once just be yourself? Nothing, we guess, and open up the registration for this summer's trans camp!

If you want to go to the camp you have to be trans identified in some way, between 13-22 years old and a member of RFSL Ungdom (Swedish Youth Federation for LGBTQ Rights). You can become a member at the camp or here: http://www.rfslungdom.se/press/bli-medlem-50-kronor

The camp will be held August 10 to 13 and is arranged by RFSL Ungdom Öst, with contributions from RFSL Roslagen. The camp will be free of charge and we will pay for your trip to and from the camp. We will stay on Barnens Ö in a place that is accessible for wheelchairs. All counselors are trans identified. Persons who have not attended earlier trans camps are prioritized to this summer's camp. The lectures and workshops will be held in Swedish.

The registration is binding from your side. You will get a confirmation that we've received your registration, but it's not until the last day of the registration period that you will get information if you've been accepted a place at the camp. Then you'll get more information about the camp, how we get there, what the planned activities are and so on. If you can't go to the camp and haven't given us a notice 14 days before the camp or have a note from the doctor you will have to pay 400 SKR.

If you're under 18 years old we will need a permit from your legal guardian. It will not say in the information what kind of camp it is, only that it is organized by RFSL Ungdom Öst. The permit that will have to be sent to us will be given to you in the same mail as the confirmation of your attendance at the camp.

Last day of registration is 30th of june.

For questions, send us an e-mail at translagret@gmail.com

You'll find the registration form here: https://docs.google.com/forms/d/1Bybsd0qY8pm0zckiXWZ6Wlt7fnkJRjmggvK_RdK65N0/edit

Hope to see you this summer!!
"