Sommarlov på Transformering.se!

Nu tar vi som jobbar på Transformering.se sommarlov och vilar upp oss några veckor efter Stockholm Pride. Vi kommer tillbaka igen i mitten av augusti.

Vi hoppas att alla ni våra kära besökare får en fortsatt härlig sommar full av fina stunder, äventyr och härliga sommarkvällar! Under tiden vi har semester kan vi inte svara på transmejlen. Har du någon fråga, behöver du stöd eller vill du ha kontakt med oss av någon annan anledning så börjar vi svara på mejlen igen den 20 augusti.

På Transformering.se har vi samlat mycket information om att vara ung och trans. Kanske finns svaret på din fråga här på sajten? Om du surfar runt här kommer du bland annat att hitta information om könsutredningar och kontaktuppgifter till teamen, såväl som texter om sex och relationer för dig som är ung och trans eller står nära någon som är det, här finns berättelser om att komma ut som transperson, information om dina rättigheter och mycket annat.

Vill du prata med någon, få stöd och hjälp eller svar på andra frågor? Under tiden vi är borta vill vi tipsa om dessa ställen:

Till BRIS (Barnens rätt i samhället) kan du höra av dig om du är under 18 år och vill prata med en vuxen/en BRIS-kurator. BRIS-telefonen har nummer 116 111 och har öppet alla dagar klockan 10-22 (med undantag för onsdagar klockan 13:00–16:00, då telefonen är stängd). Precis samma tider gäller för BRIS-chatten där du kan chatta med en kurator. BRIS-mejlen är öppen jämt, men det brukar dröja några dagar innan man får svar. Hos BRIS kan du vara helt anonym och det syns inte på telefonräkningen om du har ringt till BRIS. www.bris.se/

Du kan också höra av dig till BRIS om du är vuxen och närstående till en ung transperson. BRIS Vuxentelefon, nummer 077-150 50 50, har öppet måndag–tisdag klockan 13–16, onsdag–fredag klockan 9–12. www.barnperspektivet.se/

Behöver du någon att prata med kan du också vända dig till RFSL:s hbt-jour. Kontaktuppgifter och öppettider finns på http://www.rfsl.se/?p=3704

På ungdomsmottagningen på nätet, umo.se, kan du också hitta information om kroppen och sex och även fakta och berättelser om att vara transperson.

Ta hand om dig och hoppas att du får en skön sommar!

Varma hälsningar
Från oss som jobbar på
Transformering.se

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Affischtävling under Pride!

Nu är det Stockholm Pride, och i samband med det lanserar Transformering.se nya affischer! Affischerna är på temat transkampshistoria och är tecknade av den fantastiska serietecknaren Elias Ericson. Elias släppte häromåret seriealbumet Åror (som vi skrivit om tidigare här på transbloggen). På uppdrag av den grymma feministiska tidsskriften Bang ritade Elias tidigare i år en serie om transkampens historia i Sverige, till nummer 2/2014, det senaste numret av tidningen. Det är den serien vi nu haft glädjen att kunna trycka upp som affisch! 

Affischen finns i två storlekar, en A2 med vår logo på, samt en större och ännu lyxigare version i A1. Under Stockholm Pride kommer en att kunna köpa affischerna på Pride Ung Park till specialpris – festivalpris, men det finns också möjlighet att vinna ett exemplar i vår tävling som börjar i parken idag! [Blogginlägget fortsätter under bilden] 

Transhistoria Affisch

Vi kommer att lotta ut ett antal stora affischer i ungdomsparken, Pride Ung Park. Det är väldigt enkelt att delta i tävlingen för den som tar sig till parken och söker upp RFSL Ungdoms tält. Efter festivalen kommer det också gå att köpa affischen via vår och RFSLs webshop, för den som inte har möjlighet att komma till ungdomsparken under veckan. 

Pride Ung Park, som öppnar idag med en storslagen invigningsfest mellan klockan 17-22, arrangeras av RFSL Ungdom i samarbete med Pride Ung och är öppen för alla under 30 år som har biljett till Stockholm Pride. Det är faktiskt första gången någonsin som alla hbtq-ungdomar får en alldeles egen park att hänga i under Stockholm Pride! Pride Ung Park ligger i anknytning till den andra Prideparken på Östermalms IP, och kommer att fyllas av nya människor att lära känna, roliga workshops, paradförberedelser, uppträdanden och schysst häng. Kom dit, träffa oss, ha kul och delta i tävlingen!

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Transfrågor, Pride Ung Park och annat spännande på Stockholm Pride

Transformering.se börjar vakna till efter sommarlovet – och nästa vecka är det dags för Stockholm Pride!

Nytt för i år är Pride Ung Park som är öppet för dig som är mellan 13 och 29 år. Precis som Pride Ung House är Pride Ung Park helt gratis och fullt av spännande samtal, möten och aktiviteter. Hela programmet för Pride Ung – både House och Park – hittar du här: prideung.se

Och här hittar du information om öppettider och tillgänglighet i Pride Ung House och Pride Ung Park: prideung.se/about

I Pride Ung Park kommer Transformering.se att vara med och hålla en fuckshop för transungdomar, alltså en workshop om sex för dig som inte är cis. För många är sex något som är härligt, för andra är det svårt. Många tycker att sex kan kännas könande på ett sätt som inte känns bra eller har svårt att veta hur en ska kunna ha sex som känns bra. Under den här workshopen diskuterar vi hur en kan prata om och ha sex så att det blir så bra och lustfyllt som möjligt.

Fuckshopen är på torsdag 31 juli klockan 15:15–16:15. Vi håller till i testningstältet i Pride Ung Park.

Under veckan kommer det också gå att lämna frågor om sex och relationer i en frågelåda som Pride Ung har. På fredag 1 augusti klockan 14:15–15:00 (lite längre om vi har tid) kommer Transformering.se att vara med och prata utifrån de frågor som kommit in. Platsen är scenen i Pride Ung Park. Man är så klart helt anonym när man lämnar frågor i frågelådan och frågorna kommer inte att läsas upp högt.

Transformering.se deltar också i några punkter i Pride House.

På måndag 28 juli klockan 16:00–16:45 ordnar vi ett panelsamtal om hbtq och npf, alltså neuropsykiatriska funktionsvariationer (till npf räknas bland annat adhd, asperger och add). Vilka sätt är bra för att bemöta unga hbtq-personer som har en neuropsykiatrisk funktionsvariation och vilka sätt är bra för att bemöta unga npf-personer som är homo, bi, trans och queer? Hur kan hbtq-organisationer jobba med tillgänglighet för npf-personer och tvärtom?

Här hittar du information om plats och tillgänglighet för programpunkten: stockholmpride.org/Join-Pride/Gor-ditt-eget-program1/RFSL-Ungdom/Hbtq-3-npf/

Direkt efter det, klockan 17:00–17:30 på måndag, kan man lyssna på ungdomars egna erfarenheter av transvården. Vi problematiserar vårdens föreställningar kring kön, hur kön framställs och hur vården bemöter unga transpersoners individuella behov. Rätten till den egna kroppen är okränkbar – men hur säkerställer vi det? Hur hänger vården ihop med juridiken och vilka utmaningar medför det? Hur ser vi till att samhället erbjuder världens bästa transvård?

Här hittar du information om plats och tillgänglighet för programpunkten: stockholmpride.org/Join-Pride/Gor-ditt-eget-program1/RFSL-Ungdom/Ungdomars-erfarenheter-av-transvarden/

På fredag 1 augusti klockan 16:00–16:45 pratar Transformering.se och HBTQkojan.se om hur unga hbtq-personer har det i Sverige i dag. 2014 finns internet, likabehandlingsplaner och DO. Förutsättningarna för unga hbtq-personer att leva öppna och stolta borde vara goda. Men hur ser det ut i verkligheten? Hur är det att vara ung och queer, transperson, bi eller homo i dag? Vad behöver unga stöd i? Hur kan vuxna hjälpa till?

Här hittar du information om plats och tillgänglighet för programpunkten: stockholmpride.org/Join-Pride/Gor-ditt-eget-program1/RFSL-Ungdom--RFSL-Stockholm/Ung-och-hbtq-pa-10-talet/

Och utöver det finns det fler intressanta punkter än vi kan tipsa om (eller gå och lyssna på själva …)! Några av dem vi ser fram emot är:
 
”Communityt och normerna” (om rasism och transfobi inom hbtq-rörelsen, måndag 28/7 klockan 15:00),
”Hur tar vi ansvar för den strukturella rasismen i våra organisationer?” (tisdag 29/7 klockan 12:00),
”SVAR PÅ TAL: Trans och könsutopi” (workshop i verbalt självförsvar, onsdag 30/7 klockan 12:00),
”Hbtq + intersex” (onsdag 30/7 klockan 14:00),
”Anhörig till transperson” (onsdag 30/7 klockan 16:00) och
”Transaktivistiska strategier – vi är många fler på internet!” (workshop om nätaktivism, fredag 1/8 klockan 13:00).

Här hittar du ett Facebookevent med alla programpunkter som RFSL Ungdom ordnar på Pride House: facebook.com/events/713489885386206/

Inträde till Pride House kostar 125 kronor per dag eller 300 kronor för hela veckan. Om man har något av Stockholm Prides festivalpass får man gå in i både Pride Park och Pride House med det.

 

Hoppas att vi ses på Stockholm Pride!

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

"Det handlar om din kropp och din hälsa" – intervju med en transkompetent gynekolog

I texten används medicinska benämningar på könsorgan.

Transformering har träffat Lena Moegelin som är en av två gynekologer som arbetar på Gynekologisk hbt-mottagning på Södersjukhuset i Stockholm. Hit är man välkommen både som transkille, som transtjej och om man inte identifierar sig som kille eller tjej. Förutsättningen är att man har en slida. Antingen om man är transtjej och har genomgått underlivskirurgi eller om man är transkille eller icke-binär transperson och har slidan kvar. De allra flesta transkillar har slidan kvar, också om man har genomgått underlivskirurgi.

Varför är det viktigt att gå på undersökning?
– Det handlar ju om ens egen kropp och ens egen hälsa. Man behöver inte vara orolig när man kommer hit, vi har hbtq-kompetens och vi håller oss informerade om transfrågor för att kunna ge bra bemötande. Vi vill gärna att man ska komma hit om man är transperson och att man ska känna att man är trygg här.

Behöver man komma ut?
– När man ringer hit vet barnmorskorna som svarar direkt att man är hbtq-person eftersom det här är en mottagning som finns speciellt för hbtq-personer. Innan man gör en undersökning brukar jag fråga om man är transperson och om man har genomgått någon könskorrigerande operation och i så fall vad.

Vad kan man få hjälp med på mottagningen?
– Man kan komma hit både om man har besvär som man vill ha hjälp med och om man vill göra en gynekologisk kontroll och veta att allt är som det ska. Som gynekolog tittar jag på hur slemhinnorna i slidan ser ut. Har man livmoder eller äggstockar eller både och kan jag också känna efter hur de känns eller undersöka med ultraljud. Vi tar också sti-prover, alltså testar för sexuellt överförbara infektioner.

– Om man är transkille och inte har bytt juridiskt kön blir man kallad till cellprovtagning*, och det kan man göra här. Om man som transkille har bytt juridiskt kön och har kvar livmodertappen behöver man också ta cellprov, men då får man hålla koll på själv när det är dags eftersom man inte blir kallad om man är juridisk man. Vi gör även fertilitetsutredningar inför assisterad befruktning om man är transperson eller om ens partner är transperson. Och så får man gärna ställa frågor om sex och relationer till oss!

Gynekologisk hbt-mottagning finns på Söderjukhuset på Södermalm i Stockholm. Om man vill boka tid för undersökning kan man ringa dem på 08-616 11 44.

* Om man har en livmodertapp är det bra att regelbundet ta cellprov för att se om det finns cellförändringar på livmodertappen. Cellförändringar kan i värsta fall bli till cancer, men det brukar ta lång tid och därför tar man cellprov för att upptäcka tidigt om det finns några förändringar. Om man är juridisk kvinna och mellan 23 och 50 år gammal blir man kallad till cellprovtagning vart tredje år. Mellan 50 och 60 års ålder blir man kallad vart femte år. Om man är yngre än 23 behöver man inte ta cellprov regelbundet. Man kan själv välja vilken gynekologisk mottagning man vill gå till för att ta cellprov. Provet tas direkt på livmodertappen och brukar inte kännas.

Även för transtjejer kan det vara bra att göra regelbundna provtagningar, så kallat PSA-prov. PSA-prov gör man för att se om det finns några förändringar i prostatan. Oavsett hur ens kropp ser ut har de allra flesta personer prostatavävnad. Om man är transkille eller transperson som föddes med en slida sitter prostatavävnaden i urinröret. Om man är transtjej sitter prostatan i analen, och det är om man har prostatavävnad i analen som man kan behöva provtagning för att se att allt är som det ska. PSA-prov är ett vanligt blodprov som man kan ta vartannat år efter att man har fyllt 45. Man behöver oftast inte göra någon undersökning där en läkare känner på själva prostatan.

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Dags att anmäla sig till sommarens transläger!

Den 10–13 augusti är det transläger igen! Lägret är kostnadsfritt och öppet för dig som är transidentifierad och mellan 13 och 22 år gammal. All information från RFSL Ungdoms distrikt Öst, som arrangerar sommarens transläger, finns här nedanför. Missa inte att anmäla dig senast den 30 juni om du vill åka!

(Undrar du vad transläger är och vad som kan hända där? Här kan du läsa en intervju med en av aktivisterna som arrangerade lägret förra sommaren.)

Presentation

Såhär skriver arrangörerna själva om lägret:

"Snart är det sommar och vad är bättre än att åka iväg några dagar för att lyssna på bra föreläsningar, delta i workshops, träffa nya människor, hänga i solen och för en gångs skull bara vara? Inget, gissar vi, och öppnar nu anmälningen för sommarens transläger!

Du som vill åka på lägret är transidentifierad på något vis, mellan 13-22 år gammal och medlem i RFSL Ungdom. Medlem kan du bli på plats eller här: http://www.rfslungdom.se/press/bli-medlem-50-kronor

Lägret är den 10-13 augusti och arrangeras av RFSL Ungdom Öst med bidrag från RFSL Roslagen. Lägret är kostnadsfritt och vi kommer att betala för resan till och från lägret. Vi kommer hålla till ute på Barnens Ö i lokaler som är tillgängliga för rullstol. Alla ledare är själva transidentifierade. Personer som inte har varit på de förra translägrena har förtur.

Anmälan är bindande från din sida. Du får en bekräftelse på att vi mottagit din anmälan, men det är först efter anmälningstidens slut som du får reda på om du har kommit med på lägret eller inte. Då kommer du också få mer information om lägret. Om du inte kan närvara på lägret och inte har meddelat oss 14 dagar innan eller har läkarintyg kommer du få betala 400 kr.

Är du under 18 år kommer vi att behöva målsmans tillstånd. Det kommer inte framgå av informationen vilket typ av läger det är - bara att det är ett läger som RFSL Ungdom Öst arrangerar. Godkännandet från målsman som ska skickas in till oss får du i samma mail som bekräftelsen på att du kommer att få delta på lägret.

Sista anmälningsdag är den 30 juni.
För frågor, maila oss på: translagret@gmail.com
Anmälan görs via länk: https://docs.google.com/forms/d/1Bybsd0qY8pm0zckiXWZ6Wlt7fnkJRjmggvK_RdK65N0/edit

Hoppas att vi ses i sommar!!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Soon it's summer and what could be better than to go away for a few days to listen to lectures, participate in workshops, meet new people, chill in the sun and for once just be yourself? Nothing, we guess, and open up the registration for this summer's trans camp!

If you want to go to the camp you have to be trans identified in some way, between 13-22 years old and a member of RFSL Ungdom (Swedish Youth Federation for LGBTQ Rights). You can become a member at the camp or here: http://www.rfslungdom.se/press/bli-medlem-50-kronor

The camp will be held August 10 to 13 and is arranged by RFSL Ungdom Öst, with contributions from RFSL Roslagen. The camp will be free of charge and we will pay for your trip to and from the camp. We will stay on Barnens Ö in a place that is accessible for wheelchairs. All counselors are trans identified. Persons who have not attended earlier trans camps are prioritized to this summer's camp. The lectures and workshops will be held in Swedish.

The registration is binding from your side. You will get a confirmation that we've received your registration, but it's not until the last day of the registration period that you will get information if you've been accepted a place at the camp. Then you'll get more information about the camp, how we get there, what the planned activities are and so on. If you can't go to the camp and haven't given us a notice 14 days before the camp or have a note from the doctor you will have to pay 400 SKR.

If you're under 18 years old we will need a permit from your legal guardian. It will not say in the information what kind of camp it is, only that it is organized by RFSL Ungdom Öst. The permit that will have to be sent to us will be given to you in the same mail as the confirmation of your attendance at the camp.

Last day of registration is 30th of june.

For questions, send us an e-mail at translagret@gmail.com

You'll find the registration form here: https://docs.google.com/forms/d/1Bybsd0qY8pm0zckiXWZ6Wlt7fnkJRjmggvK_RdK65N0/edit

Hope to see you this summer!!
"

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Tecknare och transaktivist – Charley har illustrerat Transformering.se

Charley Kåberg heter personen som ligger bakom de nya illustrationerna till Transformering.se. Charley är en normkritisk illustratör som ägnar dagarna åt feministiskt och antirasistiskt förändringsarbete vid ritbordet. Charley låg också bakom gruppteckningen som vissa kanske minns från förra versionen av hemsidan. När vi bestämde oss för att uppdatera sidan kändes det självklart att arbeta med honom igen och att ta samarbetet ett steg till. Nu har vi ännu fler och ännu variationsrikare illustrationer på hemsidan. Om du inte redan sett alla är det bara att bläddra runt på sidan så ligger illustrationerna strösslade lite här och var. Det kommer dessutom att dyka upp fler illustrationer av Charley här framöver. Vi bestämde oss för att ringa upp Charley och be honom berätta om sitt arbete.

Hej Charley, vem är du?
Jag heter Charley Kåberg, 28 år och är transfeminin queer och transaktivist. Jag jobbar som illustratör med uppdragsgivare som aktivt arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt. Det privata är politiskt, därför jobbar jag med frågor som berör mig på ett personligt plan.

Hur har du jobbat med illustrationerna till Transformering.se?

Vi pratar mycket om att "alla" ska få vara med. Alla ska få synas. Men vem är de här "alla" när jättemånga aldrig syns? Vem är "äkta" transperson? Till exempel rasifierade personer får alldeles för lite möjlighet att representera hbtqi-communityt. Inte heller transtjejer eller personer med transfeminina uttryck lyfts fram av rörelsen. Eller transpersoner från förorten. Det är åt helvete och speglar inte verkligheten. Jag har tänkt jättemycket på det när jag har ritat. Det svåra var bland annat att försöka rita icke-stereotypa transpersoner. Att låta transkillar ha smink, eller att transtjejer kan ha lesbiska identiteter, eller att de liksom inte vill "passera" som det kön dom skrider över till. Att rita de små detaljerna i uttrycken och ansiktsdragen som gör att man ändå ser att det är en transperson som väljer att inte passa in i könsrollerna var tekniskt svårt. Man vill ju inte göra en karikatyr, det är ju döden.

Vad har du haft för inspiration och förebilder när du arbetat med illustrationerna?
Jag har tagit hjälp av nära vänners betraktelser från typ gymnasietiden, kollat massa Tumblr-sidor från runt om i världen och scrollat på genderqueer.com. Det finns ju sjukt lite bilder på transpersoner. Finns det bilder är det ofta lite negativa eller nedstämda porträtt. Det var roligt och nödvändigt att få rita utopiskt, som jag önskar att det var, lite mer peppigt. Många situationer som jag har gestaltat till Transformering.se kanske händer 1 gång av 100 och är kanske lite missvisande i förhållande till hur det verkligen är, men varför skulle vi egentligen förvänta oss mindre?

Hur kan illustration användas för att förändra världen?
Jag tänker nästan tvärtom, hur kan illustration inte användas för att förändra världen? Det är väl som vilket uttryck som helst typ som musik eller text eller vad som helst. Har man fått ett uppdrag, är det också någon som ger mig ordet. Då tar man såklart tillfället i akt att lyfta fram fler versioner av trans. Så att fler kan känna igen sig. Igenkänning och identifikation är asviktigt. Särskilt för yngre personer. Desto mer "skevheter" vi ser desto mindre skev känner man sig. Så känner i alla fall jag.

Charley SjälvporträttPåverkar det vilka illustrationer du gör och vilka jobb du tar?
Att uttalat jobba med uppdragsgivare som är med på noterna och låter mig köra hardcore är direkt politiskt. Att kompromissa går bort. Det är ett privilegium att säga nej till jobb, men jag pysslar med förändringsarbete och då går det inte att backa på den grejen. Typ som när jag får en uppdragsförfrågan och uppdragsgivaren ber mig att "OBS viktigt tänk utifrån mångfald" och jag svarar javisst men sen när de får skissen får de en chock. Jag har flera gånger mötts av motstånd, att det blev lite VÄL mycket mångfald.

Är det inte dags att sluta kvotera in rasifierade, hbtqi-personer eller personer med funktionsvariationer? Vi kan väl kvotera normen istället? Max EN vit cisperson per bild. Det är inte som att det saknas förebilder och igenkänning för dem...

Även i hbtqi-communityt blir rasifierade personer ofta exkluderade, och inom den feministiska rörelsen, på grund av en massa skitstrukturer. Extra maxat blir det om du dessutom är trans, arbetarklass och feminin. Jag vill lyfta den gruppen aktivt. På tal om det fick jag precis veta att en person som arbetar med unga rasifierade tjejer och transpersoner i Angered behövde en bild på just detta till en föreläsning och hen tänkte att chansen att hitta det på internet med koppling till Sverige är väl typ omöjligt, men så hade hen hittat en av bilderna från transformering se och blivit så jävla glad. Det värmer i hjärtat!

Avslutningsvis, vad är ditt drömprojekt?
Att ALLA, hela Sverige ska se och inspireras av hur tunga och bäst transpersoner är. Typ en kampanj riktad mot skolan där personerna är in your face. Jag vill jobba med Ungdom mot rasism, med skolan, med idrottsförvaltningar, och stora organisationer som når ut till många. Och så vill jag få bra betalt så jag kan anställa en transtjej i Angered som är 18 år och den mest inspirerande person jag träffat, ever.

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Föreläsning om transbarn och Gender Euphoria

På torsdag 5 juni anordnas en mycket intressant föreläsning på ABF Stockholm då Esben Esther Perelli Benestad kommer att prata om barn som identifierar sig som transpersoner, om metoden Gender Euphoria och om sitt kliniska arbete med transbarn och deras närstående. Föreläsningen börjar klockan 13:30 och det finns mycket begränsat med platser. Maila ditt namn till suzann.larsdotter@rfsl.se om du vill gå och skriv "anmälan till föreläsningen 5/6" i ämnesraden.

Espen Esther Pirelli Benestad är läkare och professor i sexologi vid Universitet i Agder, Norge. Pirelli Benestad är också familjeterapeut, transaktivist och författare till flera böcker, bland annat Kjønn i bevegelse och Penisatlas

Under föreläsningen kommer Esben Esther Pirelli Benestad att prata om barn som identifierar sig som transpersoner, en grupp som löper högre risk att få psykologiska komplikationer om de inte får ett positivt och adekvat bemötande av sin omgivning och inom vården. Hen kommer också att prata om metoden Gender euphoria och om sitt kliniska arbete med transbarn och personer i deras omgivning.

Föreläsningen arrangeras av RFSL

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Transformering rapporterar från TGEU-konferensen i Budapest

Första helgen i maj var vi som gör Transformering på en konferens i Budapest, som ordnades av Transgender Europe (TGEU), som är en organisation för transpersoners rättigheter i hela Europa. Konferensen vi var på var den femte i ordningen sedan TGEU bildades i Wien 2005. Det var även första gången TGEU höll konferens i Östeuropa. Drygt 200 personer från 50 länder hade samlats för att under tre dagar lyssna på panelsamtal, delta i workshoppar och nätverka med varandras organisationer.

Första dagen träffade vi, tillsammans med RFSL och transorganisationen FPES, Sveriges ambassadör i Ungern, Karin Olofsdotter. Vi pratade bland annat om vilka behov vi från de svenska organisationerna ser att transpersoner har vad gäller vård och socialt stöd.

I Ungern får transpersoner inte byta juridiskt kön och kan alltså inte legitimera sig för till exempel myndigheter på ett sätt som visar vilka de faktiskt är. Att transpersoner inte erkänns av lagen öppnar förstås för att bli utsatt eller diskriminerad på olika sätt. Ännu år 2014 är det 21 länder i Europa som kräver att man går med på att bli steriliserad för att få rätt juridiskt kön fastställt. Ungern är inte ett av länderna, och sedan förra året har Kroatien, Moldavien och Nederländerna slutat tvångssterilisera transpersoner, men 21 länder är fortfarande 21 för många. Man ska inte behöva ändra på kroppen för att ändra i folkbokföringsregistret!

Karin Olofsdotter hälsade senare på Twitter att det är viktigt att de som har möjlighet röstar i EU-valet nu på söndag för transpersoners rättigheter och rätt till ett bra bemötande i hela Europa!

Under öppningsdagen talade bland andra företrädare för Amnesty. Enligt Amnesty ska det vara enkelt och tillgängligt att byta namn och juridiskt kön. Man ska lätt kunna få ut kopior av viktiga papper, som skolbetyg och examensbevis, med ens rätta namn och rätt juridiskt kön. Uppgifter om byte av namn och byte av juridiskt kön ska vara skyddade. Amnesty vill också att transsexualism och andra tillstånd som handlar om ens könsidentitet inte ska vara sjukdomsklassade (i dag står transsexualism och andra tillstånd som rör könsidentitet med i DSM-V, som är en förteckning över medicinska diagnoser och som används av vården). Att trans räknas till psykiska tillstånd och sjukdomar i DSM-V är stigmatiserande, menar Amnesty.

TGEU menar att sjukdomsstämpeln påverkar hur många transpersoner mår och hur man ser på sig själv. Därför bör trans avpatologiseras, alltså inte vara medicinska diagnoser. Man vill också att diagnos inte, som det är i till exempel Sverige i dag, ska vara ett krav för att få byta juridiskt kön.

Några av de workshoppar vi deltog i under helgen handlade om:

  • trans i skolan och hur viktigt det är att lärare har koll på trans eftersom många har förtroende för sina lärare och berättar för dem först
  • transfoba hatbrott och olika verktyg för att bevaka och motverka övergrepp på transpersoners mänskliga rättigheter
  • att ta hand om sig själv som aktivist – den som ger mycket till andra behöver också själv få mycket, till exempel genom att ta hand om sig själv och ge sig själv utrymme att återhämta sig
  • att som transperson ha en positiv syn på sex och hur sex kan vara viktigt för hur man mår och att man kan trivas med sin kropp här och nu, även om kroppen inte är som man skulle önska att den var.

Inte minst den sistnämnda workshoppen var väldigt peppig! Till den nya versionen av transformering.se har vi skrivit en del om sex och försökt förmedla en sexpositiv syn, även om man väljer att inte ha sex och oavsett vilka typer av sex man vill ha. Att sex är viktigt för många transpersoner är något som ofta glöms bort, och att ämnet får en hel workshop i ett sammanhang som TGEU-konferensen är ju en tydlig signal att det är viktigt och att vi behöver prata om sex.

En sak som vi särskilt tar med oss skrevs av den brittiska organisationen TransBareAll på Twitter i samband med konferensen:

”Det är viktigt att det finns transinklusiva sammanhang som handlar om att fira och inte enbart om att ge stöd.”

Nu ska vi fortsätta att göra transformering.se till en plats där fler transpersoner känner sig inkluderade och där både stöd och firande av framgångar och allt det som är bra med att vara trans får rymmas. Vi har fått mycket ny kunskap som vi på olika sätt hoppas kommer att synas på sidan och i RFSL Ungdoms arbete framöver.
Följ med oss framåt!

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Välkommen till nya Transformering.se!

Vi är stolta och glada att äntligen kunna presentera den nya och uppdaterade versionen av Transformering.se! 

Varför en ny sida?

Transformering.se lanserades först 2009 som RFSL Ungdoms sida med fokus på frågor om trans och könsidentitet, med målet att fri från cisnormer och full av pepp, information och stöd för unga transpersoner. 

När vi har jobbat med att ta fram den nya hemsidan har vårt mål varit att göra sidan tillgängligare och lättare att hitta på, att ta fram nya texter med information särskilt om frågor om sex och relationer, både för dig som är transperson och för dig som är närstående till en transperson, och att fylla sidan med nytt bildmaterial som känns peppigt, inspirerande och som många kan känna igen sig i. 

Nya illustrationer av Charley Kåberg!

Vi är inte minst oerhört stolta och glada över att kunna presentera alla nya illustrationer som Charley Kåberg gjort till hemsidan. Charley har ett normkritiskt perspektiv i sitt konstnärskap som varit väldigt inspirerande för oss att jobba tillsammans med. Vi hoppas och tror att det kommer att skapa igenkänning och kännas peppigt för er som besöker hemsidan. Vi kommer att presentera en intervju med Charley här på Transbloggen inom kort där han berättar mer om sitt illustrationsarbete. Det kommer dessutom att dyka upp fler illustrationer av Charley här på sidan allt eftersom!

Betaversion

På Transformering.se är det vanligt att vara transperson. Därför är de flesta av texterna skrivna med ett allmänt tilltal. Vi hoppas att du som är ung och intergender, transgender, transvestit, transsexuell eller har andra erfarenheter av att vara trans ska kunna hitta texter på Transformering.se som känns viktiga för just dig. Men här finns också texter som vänder sig till den som har en närstående person som är trans och för professionella som möter unga transpersoner i sitt arbete.

Det här är en betaversion, vilket innebär att sidan fortfarande är under utveckling. Vi tycker att den är tillräckligt klar nu för att vi ska kunna dela med oss av den till er alla, men under den närmaste tiden kommer vi att åtgärda fel vi hittar och ändra på saker som vi kanske inte upptäckt än. Vi har också mycket jobb kvar att göra för att sidan ska bli ännu tillgängligare, och vi är tacksamma för er hjälp i den processen! Bläddra gärna runt på sidan, läs texter och klicka på länkar. Hittar du något som inte funkar, som inte känns rätt eller som du tycker att vi borde ändra på så får du gärna mejla oss på trans@rfslungdom.se, så kan vi tillsammans göra sidan ännu bättre!

Det kommer mera!

Du som har besökt Transformering.se förut kommer att känna igen en hel del, men du kommer också att hitta mycket nytt. Vårt mål är att hela tiden utveckla hemsidan, att kunna svara på nya frågor vi får och att ta fram information som inte finns någon annanstans. Därför kommer vi framöver att presentera texter som vi i nuläget tycker fattas på hemsidan. Det är bland annat texter om bröstförstoring, könsuttryck, kroppsspråk och smink som vi jobbar på. Vi hoppas också kunna lägga in mer berättelser om att vara transvestit/crossdresser och/eller att göra drag. Har du förslag på andra texter som inte finns här i dag får du gärna mejla till oss på trans@rfslungdom.se

Bakom kulisserna

Vi som jobbar med Transformering.se heter Hanna Hannes Hård och Carl Åkerlund. Vi är projektledare på RFSL Ungdom och har skrivit de nya texterna till sidan och sett över de gamla. Men för att kunna göra den här omvandlingen av hemsidan har vi haft massor av människor till vår hjälp! Vi har haft en referensgrupp bestående av personer med stor kompetens kring transfrågor och egna erfarenheter av att vara trans. Vi har träffat representanter för andra transorganisationer och anhöriggrupper såväl som personer som jobbar med könsutredningar vid de olika könsidentitetsteamen runtom i landet. Genom workshoppar med transungdomar och medlemmar i RFSL Ungdom har vi fått ovärderlig input om vad ni vill ha på hemsidan, och vi har inte minst haft enormt stor hjälp av den kontakt vi haft med er som besöker hemsidan, följer oss på Facebook, mejlar oss och tycker till om sidan och delar med er av era upplevelser, erfarenheter, åsikter och behov. MKTS har skapat den nya snygga looken och tillgängligare formen som sidan fått. Vi är oändligt tacksamma för all hjälp, pepp, kritik och hejarop!

Varmt välkommen till nya Transformering.se!

 

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook

Kärlek till de upproriska

Madame har till synes allt. Ett liv i lyx, vänner och fästman. Men hon bär på en hemlighet. Denna vackra kvinna är född som biologisk man.

Bryt.

När vi bänkar oss till premiärvisningen av "Ett uppror! – The Transgender Version" på Teater Tre i Stockholm på lördagskvällen möts vi först av en av skådespelarna som läser upp namnen på transpersoner som mördats. På scen skymtar en annan bakom ett galler eller om det är en panel. Därefter av ett förinspelat röstmeddelande från regissören Aleksa Lundberg som meddelar att pjäsen "Jungfruleken", från 1947, av Jean Genet är struken. En raggningsscen mellan först samtliga fyra skådespelare, sedan två av dem tar vid, i tydlig dialog med Jana Bringlöv Ekspongs kortfilm "Ta av mig", och övergår i en sexscen. Som fortsätter. Och fortsätter. Jag förundras över känslan av att som-tonåring-titta-på-tv-med-en-eller-flera-föräldrar-och-några-i-programmet-ligger-med-varandra som brer ut sig i salongen och är förtjust dels över framställningen av en transtjej som knullar, dels över framställningen av en snubbig person som faktiskt låter under sex. Det är en bild gjord av ljud, scenen ligger nästan helt i mörker.

Föreställningen galopperar vidare, påflugen och intensiv. Publiken vänder sig vackert efter var i rummet föreställningen för tillfället pågår. Det biologiska könet dyker upp och problematiseras i en kort och utmärkt pedagogisk föreläsning om cis och trans, det är kromosomer, hormonnivåer och yttre och inre könsorgan som jag aldrig sett dem i en teatersalong och jag ler stort när jag känner igen formuleringar som inspirerats av Transformering. Inspelade samtal med feminister och personer med egna erfarenheter av att bryta mot normer för kön varvas med skådespelande.

Det är en föreställning om klänningar och tweedkavajer, om bråddjupet mellan hjärta och andra erogena zoner å ena sidan och hjärna å den andra, där "vad skulle mina kompisar säga om de visste att jag är här med dig?" sticker upp sitt rädda tryne i mellanrummet, om mördarblickar, om sexuell läggning och könsidentitet, om rasifiering, om funktion, om vad som händer när den vita cismannen med vanligt förekommande funktionsuppsättning i stället för att se någon han vill "banka bögen ur" ser en attraktiv person som han vill ligga med, om att vilja spela drottning, eller piga, eller upprorsmakerska, om sorgen i att inte passera när man inte uppfattas som en "riktig man" och inte heller som en "riktig kvinna" och kanske inte själv känner sig som någotdera men när andra ändå vill tvinga och pressa in en i ett stelt och välstruket mansfack som knakar i fogarna när ens röst eller gester inte uppfattas som "tillräckligt" "maskulina".

Det är en föreställning som jag tänker förtjänar ett helt knippe triggervarningar, men eftersom det är en person med egna transerfarenheter som regisserat föreställningen och eftersom den personen är Aleksa Lundberg litar jag på att de obehagliga känslor den väcker kommer att tas om hand. Och det tycker jag att de gör. Det är skoningslöst, det är frigörande, befriande, det spelar på stora delar av mitt känsloregister, det är roligt och sorgligt och förbannat men inte uppgivet mer än i korta halsbrytande stunder. Jag inser att det jag upplever är något av det som teaterhistoriskt kallas katharsis, som jag tolkar som tillfredsställelsen i att i en trygg miljö få känna sådant som i verkliga livet gör mig frustrerad, rädd eller maktlös, känslor som ofta är obehagliga men som just för att de är framkallade av till exempel en föreställning kan upplevas och undersökas på ett känslomässigt avstånd, om än aldrig så litet. (Den upplevelsen får jag annars främst från bra skräcklitteratur och -film.) Det kräver en skicklig regissör att inte lämna publiken med det.

Och det är ett uppror, men nästan ännu mer är det en kupp. Inte minst när en av skådespelarna själv kuppar föreställningen med en monolog från Aleksa Lundbergs och ensemblens tappning av "Jungfruleken" blir det tydligt. Det är en kupp som riktar udden mot det vita cismanssamhället med vanligt förekommande funktionsuppsättning och som fnittrar när den gör det eftersom den vet att det också sticker i normens ögon när de som bryter mot normen skrattar åt den. Slutet är storartat hoppfullt och hoppingivande.

Det får stående ovationer, publiken står upp och klappar händerna i säkert fem minuter och när jag går hem känns det som att både hjärtat – och andra erogena zoner – och hjärnan och armarna har fått sig ett omfattande träningspass. Se den här föreställningen. För att prata med Gil Scott-Heron kommer revolutionen kanske inte att sändas på tv, men den går just nu på en teaterscen förhoppningsvis inte alltför långt från dig.

 

Andra som har sett och skrivit är Caro Wikbro Carlén, Kakan Hermansson, som också är årets mottagare av RFSL Ungdom-priset, och Stefan Ingvarsson.

Dela detta inlägg på TwitterDela detta inlägg på Facebook