BlatteQueers i film är ett projekt som drivs av Interfem, en förening för kvinnor och transpersoner som blir utsatta för rasism. Fram till och med nästa år ska projektet bland annat göra kortfilmer som handlar om unga transpersoner och lesbiska, bisexuella och queera tjejer som har erfarenheter av rasism.

I februari 2015 ska BlatteQueers i film, Interfem och RFSL Stockholm spela in en kortfilm om rasism, homofobi och transfobi. Nu söker de skådespelare till bland annat rollen som Robin. Robin är en ickebinär transperson och är mellan 23 och 29 år.

Det är bra om du som söker rollen har skådespelarerfarenhet, men det är inget krav. De som medverkar i filmen kommer att få ersättning.

Du kan läsa mer på BlatteQueers hemsida: www.blattequeers.se/skadespelare/

Där hittar du också andra roller som en kan söka.

Om du är intresserad, skicka namn och bild på dig själv till: castingfembots@gmail.com

 

 

Signe Bremer, som tidigare skrivit boken Kroppslinjer. Kön, transsexualism och kropp i berättelser om könskorrigering, gör just nu en studie som heter Den Könsbinära staden. Den nya studien handlar om hur det kan vara att bo i en storstad i Sverige som transperson eller person med transerfarenhet. Nu behövs det fler deltagare till studien! Läs Signes egen text om studien här nedanför.

 

Du som har transerfarenhet, är minst 18 år och bor i Malmö, Stockholm eller Göteborg: Vill du medverka i ett forskningsprojekt om transpersoners berättelser om stadsliv?

Jag som gör studien heter Signe Bremer och är forskare vid Uppsala universitets centrum för genusvetenskap. För tydlighetens skull vill jag även säga att jag som står bakom studien är 35 år, vit och brukar benämna mig cisflata. Jag har inte själv transerfarenheter och jag identifierar mig inte som transperson. 

Projektet finansieras av statens forskningsråd Forte och har arbetstiteln Den Könsbinära staden. En kritisk studie av trygghet, utsatthet och motstånd i transpersoners berättelser om stadsliv. Helt kort kan en säga att jag är intresserad av vilka sammanhang, rum och platser som personer med transerfarenhet upplever som mer eller mindre tillgängliga, bekväma, hemlika och/eller trygga.

Med vissa undantag är de som nu medverkar i studien vita personer mellan 20 och 35 år. Jag är därför särskilt, men inte enbart, intresserad av att komma i kontakt med dig som har egen erfarenhet av att möta rasism, som har en eller flera funktionsvariationer och/eller är 65+ Det är viktigt för mig att inkludera personer med olika erfarenheter i studien – inte bara sett till könsidentitet och/eller könsuttryck utan också i fråga om sexualitet, hudfärg, funktion, etnicitet, ålder och klass.

Du som deltar kan exempelvis identifiera dig som transperson, transvestit, intergender, transsexuell, före detta transsexuell, genderbender, ickebinär, nongender, bigender, genderqueer, dragking, dragqueen och/eller intersex, ha transerfarenhet eller på andra sätt bryta mot de förväntningar kring kön som gäller i staden.

Medverkan i studien kan ske på olika sätt. Du kan till exempel göra en forskningsintervju med mig, bidra med en novell, låttext eller poesi och/eller genomföra en promenadintervju med mig. Promenadintervjun går till så att den som vill tar med mig till en eller flera av sina favoritplatser i staden (både utomhus och inomhus funkar), som vi sedan samtalar om. Att delta är helt frivilligt och du kan när som helst avbryta din medverkan utan att behöva förklara varför. Som deltagare i studien är du anonym i den meningen att namn och andra relevanta uppgifter ändras och redigeras enligt dina önskemål.

Vill du få mer information om vem jag är, mer information om studien och vad den ska resultera i? Kontakta mig gärna! Jag nås bäst via signe.bremer@gender.uu.se

Många vänliga hälsningar från mig
/Signe Bremer

 

Vill du läsa mer om vad Signe har gjort tidigare? Här hittar du Signe Bremers hemsida på Uppsala universitet. Och här kan du läsa en artikel om den nya studien, från tidskriften Feministiskt perspektiv: Debatten om transpersoners inkludering i feminismen inte ny

Hör av dig direkt till Signe om du är intresserad!

Illustration: artivismproject.com

Transformering.se medverkar i en artikel om att vara ung transperson i skolan. Det står "transsexuell" i rubriken, men mycket av det som står i artikeln gäller oavsett vilken transidentitet en har. Till exempel att det är viktigt att bli respekterad i sin transidentitet och som den en är.

Läs artikeln på Genusskolan.se genom att klicka här.

"Jag är en vanlig person och vill bli behandlad som en vanlig tjej", säger 13-åriga Ella.
Ellas mamma Sofia har det här tipset till skolpersonal: "Det är inte enskilda elever som ska behöva anpassa sig." Vi på Transformering.se håller med – det är skolans ansvar att alla får förutsättningar att vara sig själva och känna sig trygga i skolan!

Sprid gärna artikeln, särskilt till lärare och andra som jobbar i skolan. Ta hjälp av en normkritisk skolgrupp, en hbtq-grupp, en lärare eller annan skolpersonal du litar på om du inte vill göra det själv!

Idag är det Transgender Day of Remembrance (förkortat TDoR). Det är en dag för att högtidlighålla minnet av personer som omkommit till följd av transfoba hatbrott och att påminna om den utbredda transfobin som finns i vår omgivning, i Sverige, i världen. Men det är också en dag för att trösta och stötta varandra i den fortsatta kampen. Dagen firas och högtidlighålls på massor av ställen idag. Här nedanför listar vi några av dem som vi har fått tips om. Mejla oss gärna om du vill tipsa om en TDoR-manifestation på något fler ställe än dessa, så lägger vi till detta om vi hinner!

Luleå: Feministiskt Initiativ håller en tyst ljusmanifestation på Kupoltorget 17:00.

Umeå: Manifestation på Rådhustorget. Samling och förberedelser klockan 16:30 inför manifestationen som börjar 17:00.

Söderhamn: Söderhamn är idag den första kommunen i Sverige att flagga med transflaggan. TDoR högtidlighålls med ett stort arrangemang på Stadsteatern i Söderhamn med uppträdanden, föreläsningar, tal och mycket annat mellan 13:00-22:00.

Stockholm: RFSL Ungdom håller en ljusmanifestation på Mynttorget i Gamla Stan 18:00. Därefter är det öppet hus med fika i Huset på Sveavägen 59, dit alla är välkomna.

Göteborg: Ljusmanifestation på Järntorget 19:00.

Malmö: Samling på Triangeltorget 18:00 för att gå tillsammans i en ljusmanifestation mot Gustaf Adolfs Torg, där det kommer att hållas tal. Efteråt är det medlemsfika i RFSL Ungdom Syds lokaler.

Idén till Transgender Day of Remembrance kom då Rita Hester mördats på grund av sin transidentitet den 28 november 1998, vilket startade projektet ”Remembering Our Dead” och en ceremoni med tända ljus i San Francisco 1999. Transgender day of remembrance uppmärksammas nu i många länder, ofta i form av tändning av ljus och uppläsning av namn på personer som omkommit under året till följd av transfoba hatbrott.

[Information in English follows below]

Snart är det jul och vad är bättre än att åka iväg en vecka för att träffa nya människor, hänga i vintersolen, delta i workshops och för en gångs skull bara vara? Inget, gissar vi, och öppnar nu anmälningen för vinterns transläger!

Du som vill åka på lägret är transidentifierad på något vis, mellan 12-22 år gammal och medlem i RFSL Ungdom. Medlem kan du bli på plats eller här: https://app.rfsl.se/medlem/blimedlem.php

Lägret är gratis och pågår den 27:e december till 2:a januari och vi bekostar även resan. Vi kommer hålla till utanför Gnesta (söder om Stockholm) i lokaler som är tillgängliga för rullstol. Alla ledare är själva transidentifierade. Personer som inte har varit på tidigare transläger har förtur.

Anmälan är bindande från din sida. Du får en bekräftelse på att vi har mottagit din anmälan, men det är först efter anmälningstidens slut som du får reda på om du har kommit med på lägret eller inte. Då kommer du få mer information om lägret, hur vi tar oss dit, vilka aktiviteter som är planerade med mera. Om du inte kan närvara på lägret och inte har meddelat oss 14 dagar innan eller har läkarintyg kommer du få betala 400 kr.

Är du under 18 år kommer vi att behöva målsmans tillstånd. Det kommer inte framgå av informationen vilket typ av läger det är - bara att det är ett läger som RFSL Ungdom Öst arrangerar. Godkännandet från målsman som ska skickas in till oss får du i samma mail som bekräftelsen på att du kommer att få delta på lägret.

Kontakt, mejla translagret@gmail.com
Anmälan görs via länk: https://docs.google.com/forms/d/16BnfpRMfT5enbQJnNE7qFYHsWCFaeiskhhsxNrHEle8 
Sista anmälningsdag är 1 november.
Affisch för transläger - samma info som i löptexten

Soon it's christmas and what could be better than to go away for a week and meet new people, chill in the wintery sun, participate in workshops and just be yourself for once? Nothing, we guess, and hereby open up the registration for this winters's trans camp!

If you want to go to the camp you have to be trans identified in some way, between 12-22 years old and a member of RFSL Ungdom (Swedish Youth Federation for LGBTQ Rights). You can become a member at the camp or here: https://app.rfsl.se/medlem/blimedlem.php

The camp is free of charge and will be held December 27 to January 2 and we will pay for your trip as well. We will stay outside of Gnesta (south of Stockholm) in a place that is accessible for wheelchairs. All counselors are trans identified. Persons who have not attended earlier trans camps are prioritized to this summer's camp. The lectures and workshops will mostly be held in Swedish.

The registration is binding from your side. You will get a confirmation that we've received your registration, but it's not until the last day of the registration period that you will get information if you've been accepted a place at the camp. Then you'll get more information about the camp, how we get there, what the planned activities are and so on. If you can't go to the camp and haven't given us a notice 14 days before the camp or have a note from the doctor you will have to pay 400 SKR.

If you're under 18 years old we will need a permit from your legal guardian. It will not say in the information what kind of camp it is, only that it is organized by RFSL Ungdom Öst. The permit that will have to be sent to us will be given to you in the same mail as the confirmation of your attendance at the camp.

Last day of registration is 1st of november
For questions, send us an e-mail at translagret@gmail.com
You'll find the registration form here: https://docs.google.com/forms/d/16BnfpRMfT5enbQJnNE7qFYHsWCFaeiskhhsxNrHEle8

Transit började som ett projekt som RFSL Stockholm drev med stöd från Arvsfonden. En viktig del av projektet var att ta fram en samtalsmetod för samtalsgrupper och stödgrupper för unga transpersoner. Tanken med metoden är att deltagarna tillsammans med gruppledarna gör gruppen till en trygg plats där man kan samtala och dela med sig av sina erfarenheter.

Projektet Transit har tagit slut, men samtalsmetoden Transit finns kvar och används nu i flera städer i Sverige. Snart startar höstterminens grupper! Här nedanför hittar du information om Transitgrupperna i Göteborg, Stockholm och Västerås. Observera att olika grupper har olika åldersgränser.

I Stockholm finns det, förutom en samtalsgrupp, en stödgrupp för dig som genomgår en transsexualismutredning.

I Västerås finns det Transitgrupper både för transpersoner och för närstående till transpersoner.

 

GÖTEBORG

I Göteborg startar nästa omgång av Transit torsdagen den 16 oktober kl 17.30–20.00. Transit drivs i samarbete mellan RFSL Göteborg och Mötesplats Simone.

De första två träffarna kommer hållas på Bokkafé Vulgo, Nordhemsgatan 49, och resten av träffarna äger rum på Mötesplats Simone, Masthuggsterassen 4 D.

Transit är en samtalsgrupp för dig i åldern 15–30 år som har funderingar kring din könsidentitet. Oavsett om du precis har börjat fundera eller om du har tänkt på det här hela livet, är det ett ställe där du kan prata om det du behöver. Under våra åtta träffar kan du vara dig själv och träffa andra med liknande erfarenheter.

Kanske stämmer din könsidentitet inte överens med det kön som registrerades vid födseln. Kanske känner du dig som varken kille eller tjej, kanske kan det variera. Kanske vill du förändra din kropp så att den mer känns som din kropp, eller så har du andra erfarenheter och funderingar. Detta och mycket mer snackas det om i samtalsgruppen. Det som du tycker är viktigt, tycker vi är viktigt.

Samtalsgruppen hålls av två ledare, Mario och Oliver, som själva har erfarenhet av att vara trans på olika sätt.

Transit är en stängd grupp, vi kommer alltså att vara samma personer varje gång och du måste vara anmäld för att få en plats.

Efter andra träffen stängs gruppen för nya deltagare. Det är mycket viktigt att du kan komma vid varje (eller i alla fall nästan varje) tillfälle!

Mötesplats Simone har tillgängliga lokaler. Info om lokalerna på Bokkafé Vulgo finns här: bokkafevulgo.se/?page_id=220

Att delta i samtalsgruppen är gratis och vi bjuder på fika.

Anmäl dig till Ylva Gellerstedt på RFSL Göteborg för att vara med i gruppen. Mejla Ylva Gellerstedt på ylva.gellerstedt@goteborg.rfsl.se

Sista anmälningsdag är söndag den 12 oktober!

 

STOCKHOLM

Samtalsgruppen

är till för dig som är mellan 15-25 år och har funderingar kring din egen könsidentitet och/eller könsuttryck. Oavsett om du precis har börjat dina funderingar eller om du har haft de hela livet är Samtalsgruppen ett ställe där du kan prata om det du behöver. Till gruppen kan man gå för att få vara sig själv och träffa andra med liknande erfarenheter.
Kanske känner du dig varken som kille eller tjej, eller så upplever du att det kan variera från olika tider, kanske vill du förändra din kropp så att den mer känns som din kropp eller så har du andra erfarenheter av könsidentitet och trans. Detta och mycket mer snackas det om under Samtalsgruppen. Det som du tycker är viktigt, tycker vi är viktigt.
Samtalsgruppen hålls av två ledare som själva har erfarenhet av att vara trans på något sätt.  Att vara med i gruppen är gratis och det brukar vara mellan 6-14 deltagare i varje grupp. Vi ses 8 gånger.

Föranmälan krävs då varje samtalsgrupp har ett begränsat antal platser. Om du har några frågor går det bra att maila.

Hur anmäler jag mig?
Skicka ett mail med ditt namn, din ålder och en mening om varför du vill gå gruppen och om du har deltagit i Transit Samtalsgrupp tidigare skriv vilken termin och år detta var till transit@stockholm.rfsl.se. Märk mailet ”SAMTALSGRUPP”

Vilka datum och tider är det?
Åtta tisdagar kl 18:00-20:30 med start den 21 oktober och sista träffen den 9:e december.


Stödgruppen

Om du är mellan 15-25 år och befinner dig inom vården för transsexualism så finns det en Stödgrupp dit du kan anmäla dig där du kan prata om sånt som är viktigt för dig och träffa andra som också går en könsutredning eller väntar på en remiss för att få starta.

Gruppen ses en kväll i veckan under 8 veckor, gruppen hålls av två kuratorer som heter Mats och Eva. De har lång erfarenhet av att träffa transungdomar. Det brukar vara mellan 5-8 deltagare i varje grupp.

Det är gratis att delta, men det krävs att man anmäler sig.
Föranmälan krävs då varje stödgrupp har ett begränsat antal platser. Om du har några frågor går det bra att maila.

Hur anmäler jag mig?
Skicka ett mail med ditt namn, din ålder och några ord om dig själv om varför du vill gå gruppen och om du har deltagit i Transit Stödgrupp tidigare skriv vilken termin och år detta var till transit@stockholm.rfsl.se. Märk mailet ”STÖDGRUPP”

Vilka datum och tider är det?
Åtta måndagar kl 18:00-19:30 med start den 20 oktober och den sista träffen 8 december.

 

VÄSTERÅS

Transit samtalsgrupper

8 tisdagar med start 7 oktober
För transpersoner kl 17-19
För närstående till transpersoner kl 19.30-21
Anmälan till annelie.salminen@rfsu.se senast den 3 oktober.
Vi använder oss av RFSL Stockholms metodmaterial Transit.

RFSL Ungdom Öst anordnar ett till av sina uppskattade transläger kring årsskiftet. Nu behöver de dig som vill arbeta ideellt som ledare på lägret. Läs annonsen nedan och kontakta translagret@gmail.com om du känner dig peppad. Din insats behövs!

Transläger Annons

Bildbeskrivning: På en bakgrund i transflaggans färger ljust blått, rosa och vitt texten: "Är du minst 25 år, har trans*-erfarenhet och vill göra en insats för trans*-ungdomar? Titta hit!

27 december–2 januari anordnar vi (RFSL Ungdoms Östs Transläger-aktivistgrupp) ett läger söder om Stockholm, som riktar sig till trans*-ungdomar mellan 12 och 22 år. Men för att kunna genomföra detta behöver vi fler ledare! Arbetet är ideellt, men vi utlovar några fantastiskt roliga och givande dagar samt en chans att få göra något fint för trans*-ungdomar.

Vi söker dig som är minst 25 år, har erfarenhet av att vara trans*, är trygg i dig själv och gärna har erfarenhet av att arbeta med hbtq-ungdomar på något sätt. Vi premierar personer som har erfarenheter av att bli rasifierade, samt personer som har erfarenhet av att leva som transkvinnor/transfeminina/MtX. Detta för att skapa en större representation inom ledargruppen.

Känner du dig sugen på att vara ledare eller vill veta mer om lägret? Skicka ett mail till translagret@gmail.com så snart som möjligt!

Sprid gärna vidare."

I samband med Stockholm Pride i augusti lanserade vi vår nya affisch, ”Kort om transhistoria i Sverige”, tecknad av Elias Ericson. Nu går det äntligen att beställa affischen i vår webshop! Affischen finns i två olika format: en stor A1-affisch i limiterad upplaga på 50 exemplar, och en A2-affisch med vår logo längst ned snyggt tryckt i transflaggans färger.

Elias serie publicerades ursprungligen i den feministiska tidskriften Bang nummer 2/2014, och är en parafras på en klassisk serie från 70-talet som visade den feministiska kampen dittills. ”Kort om transhistoria i Sverige” berättar om transkampen i Sverige från 70-talet fram till idag och blickar visionärt framåt med önskningar om en human transvård och att Laverne Cox blir drottning över hela jorden!

Beställ din affisch här redan idag! 

Inför valet på söndag driver RFSL en hemsida som bevakar hbtq-frågor i valet och hur de olika partierna står i viktiga frågor. På sidan finns också en valblogg som Transformering.se idag skrivit ett gästinlägg till. Vi har valt att fokusera på det som kanske är den viktigaste transpolitiska frågan just nu, nämligen avskaffandet av 18-årskravet för byte av juridiskt kön. 

Fastställelse av rätt juridiskt kön – det vill säga det juridiska kön som stämmer överens med ens könsidentitet – är numera enbart en ”pappersprodukt”. Förra året avskaffades efter många års kamp det steriliseringskrav som tidigare hängde ihop med juridisk fastställelse. Vi upplever att många som invänt mot ett avskaffande av 18-årskravet utgått från rena felaktigheter. Särskilt syftar vi då på att det skulle handla om att värna unga personer från irreversibla kroppsliga ingrepp. Juridiskt könsbyte är inte längre förknippat med några ingrepp i kroppen över huvud taget. Det handlar om att ändra i register, att få nytt personnummer, rätt bokstav i sitt pass. 

I Sverige får personer som är mellan 12 och 18 år, förutsatt att man har tillstånd från vårdnadshavare och att den unga själv anses vara mogen att fatta ett sådant beslut, själva välja namn. Det innebär att man från 12 års ålder kan välja så kallade könskonträra namn. Både möjligheten att välja namn själv och byta juridiskt kön är livsavgörande för många unga transpersoner, och vi ser inga giltiga anledningar till att en ung person kan anses vara mogen att ändra det ena men inte det andra. 

Detta är några av de argument vi framför i vårt blogginlägg, som du kan läsa i sin helhet här.

Förresten, glöm inte att rösta på söndag om du kan! På hbtq-valsidan finns en massa info om vad de olika partierna tycker i hbtq-frågor. Lägg en röst mot rasism och för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, oavsett kön, sexualitet, ursprung eller hudfärg!

 

Under våren och sommaren har Transformering.se och RFSL hjälpt Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet att ta fram en enkät om hälsa och livsvillkor för transpersoner och personer med transerfarenhet. Nu finns enkäten ute på nätet: halsaforalla.kisurvey.se

Vi kan inte understryka tillräckligt mycket hur viktigt det är att så många som möjligt som definierar eller tidigare har definierat sig som transpersoner eller har transerfarenhet svarar på enkäten.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta reda på hur hbt-personer i Sverige mår. Tidigare i våras publicerade myndigheten resultat om bi- och homosexuellas hälsa: folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2014/januari/god-halsa-bland-homo-och-bisexuella

Enkäten om hälsa och livsvillkor för transpersoner kommer att bli till en liknande rapport, och resultaten kommer att användas för att visa Sveriges politiker vad som behöver göras för att transpersoner och personer med transerfarenhet ska må så bra som möjligt. Ju fler som svarar på enkäten, desto bättre – ju fler vi visar att vi är, desto starkare hörs våra erfarenheter och våra behov.

Enkäten innehåller frågor om könskorrigerande vård, men en behöver inte ha genomgått könskorrigering eller vilja ändra på sin kropp för att svara på enkäten. För att svara på enkäten ska en bo i Sverige och ha fyllt 15 år. Självklart är en anonym när en svarar.

Hjälp oss gärna att få en så heltäckande bild som möjligt av transpersoners hälsa och livsvillkor genom att svara på enkäten om du är/har varit transperson eller har transerfarenhet och genom att sprida enkäten till så många som möjligt. Glöm inte att ta hand om varandra och inte outa någon i samband med att den sprids
(pinga till exempel inte personer på Facebook, utan skicka mejl eller dela länken till enkäten i en statusuppdatering om du vill).

Tack för hjälpen!