En kan använda pronomenet hen!

Det var kanske inte bara jag som blev ledsen över att Språkrådet valde att skoja till det om pronomenet hen på första april. Det var ett aprilskämt som jag mycket väl kunde ha tyckt varit roligt om det inte varit så att hånet mot hen redan gått flera varv i media, från att DN menade att användandet av pronomenet kunde uppfattas som "ett queerpolitiskt ställningstagande" (som de inte ville göra) och att Svenska Akademiens tidigare sekreterare Horace Engdahl uttryckte att "fenomenet hen [var] ... alltför fånigt för att förtjäna seriös kommentar" till det vanliga förlöjligandet att ordet faktiskt betyder höna (med den logiken borde vi snarast se över vår användning av ord som barn, fart och gift). Andra som valde att aprilskämta om hen i år var Midnattsloppet och Kamratposten. Språkrådet är dock "Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik" och en del av en myndighet – Institutet för språk och folkminnen – vilket i mitt tycke gjorde deras henskämtande extra obehagligt.

Inte minst därför blir jag glad över att Språkrådet nu har uppdaterat och framhåller sina rekommendationer om användandet av pronomenet hen – och inte minst hur dessa formuleras.

"I takt med att användningen ökar blir också sammanhangen där ordet upplevs som neutralt allt fler. Det är genom att använda ord som de etableras, och det är alltså språkbrukarna själva som måste avgöra i vilken utsträckning de vill bidra till etableringen av hen genom att använda det. Ju fler som använder det, desto snabbare kommer det att etableras.

När någon själv vill omtalas med hen bör detta respekteras. Den som vill bli omtalad som han respektive hon bör på samma sätt respekteras för det."

Därmed är vi på RFSL Ungdom ense med Språkrådet om två saker – rätten att definiera sig själv, att själv bestämma vilket eller vilka pronomen som känns bra för en att bli omnämnd med, och att handlingar gör skillnad!

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Sökformulär