KD ändrar sig - tvångssteriliseringen ska bort!

Steriliseringskravet vid juridiskt könsbyte ska bort! Natten mellan fredag 17 mars och lördag 18 mars meddelade Kristdemokraterna, som tidigare blockat regeringen i frågan, att de har ändrat sig. De vill nu avskaffa steriliseringskravet. I en debattartikel i Dagens Nyheter går partistyrelsen ut med att de ändrat sin hållning. 

Göran Hägglund, Maria Larsson & David Lega skriver bland annat att:
"Vi menar att även om det finns argument mot att tillåta att personer som genomgår könskorrigerande behandling blir föräldrar i sitt gamla kön, så är dessa skäl inte tillräckliga för att motivera ett fortsatt krav på sterilisering. Särskilt inte som barnkonventionens krav om att barn har rätt till vetskap om sitt ursprung och att omvårdas av sina föräldrar synes kunna uppfyllas i dessa fall. Därför är det vår uppfattning att kravet på sterilisering vid könsbyte bör avskaffas. För att kunna göra detta behöver vi säkerställa att det kan ske utan stora medicinska risker och att de lagstiftningsförändringar som krävs kan göras på ett sådant sätt att de ger trygghet och rättssäkerhet till de barn som föds med en eller två föräldrar som genomgått könskorrigerande behandling och bytt juridiskt kön."

Du kan läsa hela artikeln på:

http://www.dn.se/debatt/dags-att-avskaffa-kravet-pa-sterilisering-vid-konsbyte

Efter flera år av kamp mot denna föråldrade lag är det glädjande att se att alla namninsamlingar, debattinlägg och möten gett resultat. RFSL, RFSL Ungdom och andra organisationer har såklart spelat en central roll i denna förändring, men alla ni som skrivit under namninsamlingar, själva tagit kontakt med Kd, talat på manifestationer, lagt upp YouTube-klipp och som genomfört tusentals andra initiativ har en minst lika viktig roll i detta! Rätten till våra kroppar är faktiskt vår. Grattis till oss alla! :D

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Sökformulär