Nytt projekt för närstående och transpersoner startar i Västerås

Förra veckan fick vi på Transformering tips om att RFSL Ungdom Västerås och RFSU Västerås tillsammans har tagit initiativ till ett projekt för närstående och transpersoner i Västerås. Att träffa andra som har liknande erfarenheter som en själv är något många, både unga transpersoner och deras närstående, vill, och det behövs olika möjligheter till det på många ställen runt om i landet så att så många som möjligt har tillgång till det. Därför blev vi väldigt intresserade av det här projektet!

Transformering fick en intervju med Annelie Salminen, som är projektledare på RFSU Västerås och kontaktperson för det nya transprojektet.

Hej Annelie! Vill du berätta lite om projektet?
– RFSU Västerås och RFSL Ungdom Västerås är väldigt nära, vi har till exempel bott i samma lokaler hela tiden och RFSU har stöttat på olika sätt i uppstarten av RFSL Ungdom Västerås. Så det började med att jag i våras pratade med några i lokalen om att det inte fanns något stöd eller information alls som berörde närstående till transpersoner i Västerås med omnejd. Inte heller till transpersoner direkt finns det särskilt mycket kunskap, stöd eller annan verksamhet. Inom vården skickas man vidare till Uppsala eller Astrid Lindgrens Barnsjukhus [till Astrid Lindgrens Barnsjukhus får man remiss om man är under 18 år] härifrån så det finns ingenting samlat här.

– Efter det samtalet spreds ordet väldigt fort, och folk återkom till mig och började prata om "det nya projektet" – som inte ens fanns än. Då var det självklart – vi gör någonting!

– Under sommaren har jag fångat upp så mycket jag har kunnat under Västerås Pride, Stockholm Pride och de kontakter jag redan har. Jag har samlat en liten arbetsgrupp med personer som har olika bakgrund och relationer till trans, och nu är det vi som tillsammans tar beslut och diskuterar hur vi går vidare.

– Vi vill att det ska bli någonting bra av det här, och för att det ska bli det behöver vi samla idéer och förslag kring vad transpersoner och närstående behöver just här. För att fånga upp det har vi en inspirationskväll den 2 oktober. Den träffen är öppen för alla intresserade, både privatpersoner, politiker och till exempel skol- eller vårdpersonal som tycker att det här är viktigt. Det går bra att delta anonymt. Efter det kommer vi att formulera projektet närmare.

– Vi kommer också att åka runt och besöka andra liknande verksamheter i Sverige för att se vad som redan finns och fungerar bra. Om det finns något som vi kan flytta med oss hit eller om vi måste göra ett eget upplägg som passar här i Västerås. Vi vill vara ett komplement och en trygg resurs, och kanske startar vi samtalsgrupper, erbjuder föreläsningar, påverkar politiskt eller något annat smart och viktigt som vi kommer på.

– Grundidén är ändå att följa upp tanken att om närstående runtomkring en transperson är trygga och säkra i vad trans handlar om, så är det större chans att transpersonen mår bättre. Det ger en stabilare miljö att leva i.

Ni i RFSU Västerås samarbetar med RFSL Ungdom Västerås om det här projektet. Hur ser samarbetet ut?
– Det är jag som är projektledare från RFSU Västerås, och Felix Lekare från RFSL Ungdom Västerås. Vi gör det här tillsammans, även om jag är den som drar mest i det just nu. Arbetsgruppen är några personer som vi tycker har bra saker att tillföra och den kan utökas efter behov.

Vad var det som gjorde att ni tog initiativ till projektet?
– Vi har många medlemmar som är aktiva i båda föreningarna. Det råkade vara så att jag är både personligt engagerad i frågan och anställd projektledare och aktiv inom RFSU Västerås. Det blev naturligt att göra det den vägen.

– RFSU Västerås har också lyft transfrågor på olika sätt tidigare, bland annat uppmärksammade vi det i samband med Vårruset i våras, vilket är ett lopp för kvinnor.

Vilka behov ser ni finns hos närstående till transpersoner?
– Vi tror att närstående dels kan behöva prata med andra närstående om situationen att vara bredvid en transperson och diskutera vilka utmaningar och frågor som uppstår kring det. Vi tror också att närstående kan behöva stöd i att stödja, kanske fundera över sitt språk eller öka sin kunskap på andra sätt.

– Det kan lätta på trycket för transpersonen som inte ska behöva utbilda eller ta hand om hur andra reagerar.

Du själv jobbar inte bara på RFSU Västerås, utan även som poet, skrivarpedagog och kulturklurare. Har du något peppigt tips på kultur med transtema?
– Här måste jag förstås säga min och visartisten Tina Wilhelmssons alldeles nya föreställning med poesi och visor: Ställ dig i kön. Föreställningen berör kön i ett bredare perspektiv än bara trans. Vi beskriver den såhär: Ställ dig i kö, ställ in dig i kön, välj ett kön – en föreställning med visor och texter som utmanar och väcker tankar.

– Annars tycker jag mycket om boken Pojkarna* av Jessica Shiefauer, jag gillar det poetiska i den.

Tack Annelie! Transformering ser fram emot att få följa det nya projektet framöver.

* Transformering gillar också Pojkarna och recenserade den förra året. Har du som läser Transbloggen också något peppigt tips på kultur med transtema eller vill berätta vad som händer för närstående och transpersoner där du bor? Mejla till oss på trans@rfslungdom.se!

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Sökformulär