Om boken ”Pojkarna” av Jessica Schiefauer

Jag hade inga höga förväntningar på den här boken. Hur recensenter och förlaget Bonnier Carlsen beskrev den gjorde att den inte direkt tilltalade mig. På baksidan av boken står exempelvis att det är en roman om ”uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap”. Men det var några små nyckelord här och där i diverse recensioner som gjorde mig nyfiken. Som ”kön” och ”identitet”. Och själva plotten lät spännande. Men ingen har skrivit ”åh så härligt med ett transtema”. Det var förvisso ingen recensent som skrev ”fantastiskt fin kärlekshistoria mellan två unga tjejer” när Fucking Åmål gick upp på bio utan den beskrevs som en film om att ”hitta sig själv”. Ibland ignoreras det uppenbara normbrottet för att passa in i mainstream-media.

Nåväl. Huvudkaraktärerna i Pojkarna är tre 14-åriga personer som till vardags rent biologiskt och juridiskt (och för i alla fall två av dem även könsidentitetsmässigt) är tjejer. Tjejer som är trötta på att bli behandlade illa just för att de är tjejer. De kommer av en slump över en blomma med den magiska egenskapen att den kan omvandla deras kroppar till killkroppar under några timmar. För de tre vännerna är detta självklart förbluffande men främst fascinerande. Tillsammans genomgår de denna temporära transition vid flera tillfällen.

För Bella och Momo är det spännande och ett utforskande av vad de plötsligt kan göra som killar. Det handlar om att slippa sexism, att kunna röra sig fritt, att kunna ta plats, att få respekt. För karaktären Kim handlar det dessutom om att plötsligt känna sig rätt, att kunna vara sig själv. Hen börjar ifrågasätta och fundera kring sin könsidentitet. Att genomgå transitionen natt efter natt efter natt blir för henom snabbt ett beroende och en förutsättning för att kunna leva ut sexualitet och kärlek.

Pojkarna är en bok om uppväxt, vänskap, kärlek, makt, könsidentitet och sex. En härligt queer bok som skildrar en ung transperson och hens vänner. Boken fick Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok 2011 men bra och välskrivna historier är inte reserverade för endast en specifik åldersgrupp. Läs den!

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Sökformulär