Testosteron

I den här texten använder vi några medicinska begrepp för kroppsdelar som man fötts med.

Testosteron kallas ofta för manligt könshormon, men de allra flesta, oavsett vilket slags kropp man har, producerar testosteron. Däremot skiljer sig mängden testosteron åt mellan olika slags kroppar. De allra flesta som tilldelades könet kille när de föddes producerar en större mängd testosteron och en mindre mängd östrogen, och de allra flesta som tilldelades könet tjej producerar en större mängd östrogen och en mindre mängd testosteron. Man behöver ha båda typerna av hormoner för att ens kropp ska må bra.

Många transkillar och ickebinära personer som tilldelades könet tjej när de föddes tar testosteron för att förändra sin kropp. För en del är målet med att ta testosteron att göra kroppen så typiskt maskulin som möjligt. För andra kan målet vara att kroppen ska kännas och uppfattas som mer könsneutral eller androgyn.

Det finns många som inte vill ha hormonbehandling eller som av olika medicinska skäl inte kan ta hormoner. Man ska göra det man själv mår bra av och man kan så klart vara kille eller ickebinär utan att ta testosteron, precis som att man inte är kille bara för att man har höga testosteronnivåer av sig själv.

Testosteronbehandling

Om man vill att kroppen ska bli mer lik en "typisk killkropp" kan man tillföra testosteron, antingen som gel eller genom injektion med spruta. Gel ska smörjas in på kroppen varje dag. Tar man sprutor är det vanligast att man tar dem var tionde till var tolfte vecka, men det är individuellt och avgörs av hur ens egen kropp tar upp och reagerar på testosteron. Det är de som skriver ut recept på hormoner som ser till att dosen passar just en själv och får bäst tänkbar effekt.

Injektioner brukar ges i sätesmuskeln, det vill säga i rumpan. Man kan få hjälp av sjuksköterska på en vårdcentral eller ett sjukhus med detta. Om man vill kan kan till exempel någon man bor med lära sig ge sprutor och hjälpa en med det. Det kan vara lite knepigt att ge sig själv testosteronsprutor just i rumpan, men prata med endokrinolog (hormonläkare) om du är intresserad av att lära dig ge dig själv sprutor.

Man bestämmer i samråd med sin läkare om man vill ha gel eller injektioner. En fördel med att använda gel är att det går att avbryta behandlingen när som helst om man skulle vilja det, till exempel om man vill göra ett avbrott i hormonbehandlingen för att spara könsceller. Med sprutor stannar testosteronet i kroppen i omkring 10–12 veckor, och om man vill avbryta behandling med sprutor och inte ta några hormoner kan det ta upp till ett år innan testosteronet helt slutat ha effekt i kroppen. En annan fördel med gel är att tillförseln av hormoner blir jämnare än med sprutor. Många som tar sprutor upplever att de blir nedstämda och tröttare i slutet av perioden innan en ny spruta.

Gel används dagligen och man får inte duscha eller bada på ett antal timmar efter att man smort in sig. Man behöver också vara försiktig med att ha hudkontakt med andra personer på det ställe där man smort in sig. En del tycker därför att injektioner är enklare.

Påverkar kroppen på många sätt

Testosteronet påverkar kroppen på många olika sätt. Vanliga effekter är att rösten blir mörkare, att man inte har blödningar (mens), muskelmassan ökar, underhudsfettet minskar, man svettas mer än tidigare, kroppslukten ändras, man får skäggväxt och mer hår på kroppen. Svällkroppen som rent medicinskt kallas klitoris brukar växa och man kan uppleva att sexlusten förändras, en del får ökad sexlust. I stort sett händer samma sak som när personer som biologiskt sett tolkas som killar kommer i puberteten.

Det är också vanligt att man får finnar, om man behöver får man då träffa en hudspecialist och eventuellt få medicin mot akne. Rösten kan hamna i ett målbrott innan den hittar sitt nya tonläge. Om man vill kan man få träffa en logoped (röstspecialist) som kan ge tips på hur man kan prata utan att anstränga rösten för mycket, och också lära en hur man kan göra sin röst ännu mörkare.

Ens längd och annat som hänger ihop med hur ens skelett ser ut påverkas inte av testosteronbehandlingen om man redan genomgått puberteten utan hormonbehandling. Däremot kan brosk påverkas. Det gör att en del får större fötter och att ansiktsformen kan förändras lite, men det är främst omfördelningen av underhudsfett som påverkar ansiktets form. 

De flesta som tar testosteron kommer förr eller senare under behandlingen att börja uppfattas som killar av andra. Särskilt om man har som mål med hormonbehandling att ens kropp ska bli mer könsneutral är det något man behöver vara beredd på. För många känns det inte helt rätt att uppfattas som kille, men mer rätt än att uppfattas som tjej.

Påverkar personer på olika sätt

Hur snabbt man reagerar på hormonbehandlingen och vad som sker med kroppen är individuellt. En del får exempelvis kraftig skäggväxt, andra mindre. Sådant som hur mycket hår man får och hur stor svällkroppen i könsorganet (klitoris) blir kan bero en del på arv. Efter omkring 1–2 år av testosteronbehandling brukar de flesta ha uppnått maxeffekt, men kroppen kan fortfarande förändras efter det. För många tar det till exempel längre tid att få maximal skäggväxt.

Om man avbryter behandlingen går en del av effekterna tillbaka, medan vissa effekter är irreversibla (permanenta). Rösten går inte tillbaka till det tonläge man haft innan eftersom testosteronet får stämbanden att växa. De krymper inte om man slutar med hormonbehandlingen. Samma sak gäller klitoris som växer av testosteron, och hårväxt i ansiktet och på kroppen. Det är individuellt vilka andra förändringar som är permanenta. Detta hänger också ihop med hur länge man har tagit testosteron.

Det är inte möjligt att välja vilka effekter man vill att testosteronet ska ha och välja bort andra effekter. Däremot går det så klart att avbryta hormonbehandlingen (så länge man har kvar de delar i kroppen som producerar egna hormoner, det som medicinskt kallas äggstockar) om man är nöjd med de permanenta effekter man har fått eller inte vill ha fler effekter. Om man tappar huvudhår av testosteronbehandling finns det medicin som man kan ta mot håravfall. Om man får hår i ansiktet eller på kroppen som man inte vill ha finns det olika metoder för att ta bort hår permanent, men dem behöver man i så fall betala själv.

Många fortsätter ta testosteron resten av livet. Mycket tyder på att det har samma risker som om kroppen själv skulle ha producerat samma mängd testosteron. En endokrinolog kan berätta mer om hur testosteron kan påverka kroppen och vad man kan behöva tänka på. 

Om man tar testosteron och har en slida brukar slemhinnan i slidan påverkas så att den blir tunnare och skörare. Det gör att man lättare kan få små sår och sprickor om man till exempel har slidsex. Om man får problem med torrhet eller smärta kan man behöva tillföra östrogen lokalt i underlivet. Det kan man göra antingen i form av särskilda tabletter som förs in i slidan där de sedan smälter, eller som en kräm eller gel som man för in med fingrarna eller med en applikator (ett hjälpmedel som gör att man kan föra in krämen/gelen längst in i slidan). Den här typen av östrogen påverkar inte resten av kroppen, utan bara slemhinnan som den används på.

Kan man få hormoner utan diagnos?

Det är inte möjligt att få hormoner via landstinget utan att först ha fått en könsdysforidiagnos. Det går inte heller att få hormonbehandling i privat vård i Sverige. 

En del tar hormoner på egen hand, något som ofta kallas att självmedicinera. Det finns risker med att ta hormoner utan att ha fått dem utskrivna av endokrinolog eller gynekolog och utan att gå på regelbundna läkarkontroller. Om man mår väldigt dåligt kan det kännas värt att ta de riskerna, men även då är det viktigt att man försöker tänka på sin egen hälsa på längre sikt och är väl medveten om riskerna som finns.

Hormonbehandling kan öka risken för att få vissa sjukdomar. Det här är i de allra flesta fall ingen fara om man får hormoner utskrivna till sig själv och tar dem på det sätt som ens läkare säger att man ska, och riskerna är desamma som om kroppen själv skulle producera hormonerna. Men det kan vara svårt att avgöra vad som är rätt dos och rätt läkemedel för en själv, och det kan finnas ärftliga sjukdomsrisker som spelar in. Det är inte jättevanligt att man blir allvarligt sjuk av att självmedicinera, men det kan hända. Även om man inte blir akut sjuk kan kroppen påverkas av självmedicinering på sätt som gör att man blir sjuk  eller mår sämre längre fram.

En annan risk med självmedicinering är att det i många fall är olagligt. Det har att göra med att man i Sverige behöver ha ett särskilt tillstånd för att sälja läkemedel och att man inte får köpa läkemedel från någon som inte har tillstånd att sälja dem. Medel som innehåller testosteron klassas också som dopning i Sverige. Det innebär att man kan dömas till böter eller fängelse om man köper, använder eller över huvud taget har testosteron utan att ha fått det utskrivet till sig själv av läkare, eller om man säljer, byter eller ger bort medel som innehåller testosteron om man inte har det nödvändiga tillståndet.

Om man beställer hormoner över nätet kan man aldrig säkert veta vad man får. De hormoner man får kan vara verkningslösa, ge motsatt effekt eller göra en svårt sjuk. Om man får eller köper hormoner av någon som fått dem utskrivna ska man komma ihåg att den dos och det läkemedel som passade den personen inte nödvändigtvis passar en själv. De som får hormoner via landstinget går på regelbundna hälsokontroller och dosen anpassas individuellt, för att se till att man mår de effekter man vill ha och så få oönskade effekter som möjligt.

Om du tar hormoner på egen hand: Se till att gå på regelbundna läkarkontroller. Du kan bli allvarligt sjuk av att självmedicinera. Om du genomgår könsutredning bör du berätta för din endokrinolog att du självmedicinerar. Du är troligen inte den första hen träffar som gör det, och läkaren kan se till att du får göra de kontroller och tester som behövs för att säkerställa att du mår bra.

Högre doser innebär inte automatiskt bättre effekt. Effekten av hormoner är svårberäknelig och de kan ha biverkningar som blir allvarliga om man tar hormonerna på fel sätt. Endokrinologer är utbildade läkare som är experter på att hitta rätt dos för dig. För att de ska kunna göra det är det också avgörande att läkaren får veta om du tillför hormoner på egen hand. Tveka inte att prata med en läkare om du har några frågor, funderingar eller oro kring detta.

Senast ändrad: 
21 december, 2018 - 14:27

Sökformulär